Data publicării:

La Mănăstirea Nicula, centru de vaccinare

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Manastirea Nicula Foto: Basilica.ro
Manastirea Nicula Foto: Basilica.ro

Autoritățile din Cluj vor să deschidă un centru de vaccinare la Nicula, unde pe 15 august are loc cel mai mare pelerinaj ortodox din Ardeal.

Alegeri prezidentiale 2024

Reprezentanții Prefecturii Cluj au declarat, miercuri, că au în vedere operaționalizarea unui punct de vaccinare la Nicula.

Centrul de vaccinare urmează să fie deshis cu câteva zile înainte de 15 august, când are loc cel mai mare pelerinaj ortodox din Ardeal, potrivit Mediafax.

„În cadrul nucleului județean de coordonare a vaccinării vom stabili toate detaliile legate de locație, program de funcționare, echipe ți alte resurse necesare”, au spus sursele citate.

Anul trecut, hramul s-a sărbătorit în condiții speciale la Mănăstirea Nicula, județul Cluj. Lumea a purtat mască și nu s-au mai dat tradiționalele sarmale la finalul slujbei.

Aglomerație a fost însă la Praznicul Adormirii Maicii Domnului. Sute de credincioși s-au instalat sub cerul liber și au petrecut noaptea în rugăciune.

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula

Vechi loc de pelerinaj, biserica mănăstirii a adăpostit de-a lungul timpului renumita icoană pictată în anul 1681 de meșterul Luca din Iclod. Conform unui proces-verbal întocmit de ofițeri austrieci, icoana ar fi lăcrimat între 15 februarie și 12 martie 1699.

În anul 1713 guvernatorul Transilvaniei Sigismund Kornis a dus icoana la reședința nobiliară de la Castelul Kornis din satul Benediugu Dejului, de unde aceasta a ajuns la Cluj. După care, icoana se întoarce la Nicula, în bisericuța de lemn nou construită pe dealul împădurit din partea de miazăzi a satului, pentru a adăposti odorul bisericesc. Potrivit datelor existente icoana ar fi fost dăruită sătenilor de la Nicula de către nobilul român Ioan Cupșa (de confesiune catolică).

Astăzi, bisericuța de lemn (originală) nu mai există, fiind mistuită cu tot ce era în ea de focul unui incendiu izbucnit la începutul anilor 1970. În locul vechii mănăstiri de lemn arse a fost adusă, în anii următori, o biserica de lemn din satul Țop-Pădureni, județul Cluj

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel