Data publicării:
La Digi24, Băsescu se ceartă cu Chirieac în lipsă și-i dă lecții lui Macron
Traian Băsescu a vorbit despre perioada în care "DNA făcea spectacol" și a acuzat o anumită parte a presei că a încurajat-o pe Laura Codruța Kovesi. După ce a trecut de la contrele cu "domnul analist"- în lipsă - despre anii pierduți de România cu doi președinți de dreapta, fostul președinte a ajuns până la a-i da lecții lui Emmanuel Macron, despre care spune că probabil nu citește destul.
"Marea problemă este cu cei care se dau mari democraţi şi spun: "România a pierdut 20 de ani cu doi preşedinţi de dreapta”. Păi, i-aş ruga pe oamenii ăştia să se uite la România de acum 20 de ani, din 2004, şi la România de acum. Şi-a triplat PIB-ul această Românie pe care o considera ei Românie ratată de preşedinţii de dreapta. De fapt, aici este ceea ce se numeşte propaganda mincinoasă, insidioasă.
Tot oamenii ăştia care spun că România a pierdut 20 de ani cu doi preşedinţi de dreapta sunt cei care nu spun: "România cu un preşedinte de stânga a avut parte de acuzaţii de genocid, a avut parte de mineriade, de toate abuzurile cu putinţă împotriva celor care manifestau pentru democrație". Ăsta a fost preşedintele de stânga despre care ei spun "ăsta e bun", ăia de dreapta care au stimulat consolidarea justiţiei, au îndepărtat din jurul justiţiei grupurile de influenţă care făceau din decizia judecătorului o chestiune aranjată. De fapt, asta îi doare cel mai tare.
Cu cine se contrează Băsescu?
Eu nu pot să înţeleg unul care se dă mare analist şi spune: "România a pierdut 20 de ani". Da, mă. I-a câştigat, domnule analist, când aţi avut mineriade cu preşedinte de stânga, când aţi bătut studenţii în Piaţa Universităţii, când s-a tras în populaţie, după fuga lui Ceauşescu. Atunci, România a câştigat, domnule analist. Şi, de asemenea, aceiași analişti spun: "Nu avem justiție". Păi, băi frate, adu-ţi aminte cum aplaudai când DNA făcea spectacol şi nu în 2014, ci în 2015, 2016, 2017. În acești ani au fost marile spectacole în fața DNA-ului.
Atunci, le aplaudai. Acum, spui că nu au fost bune. Păi, cine a încurajat-o pe Kovesi să facă spectacolul? Eu? Sau voi, din presă, care mediatizați excesiv oameni cu cătușe, aplaudați - era o veselie...! Erați instrumentele spectacolului, pentru că primeați dinainte frânturi din rechizitorii. Cine a făcut lucrurile astea? Eu, ca fost președinte? Nu, dimpotrivă! Am încercat să le strunesc, dar nu am putut", a spus Traian Băsescu, la Digi 24.
Marele analist invocat de Traian Băsescu, ”domnul analist” cu care se ceartă, în lipsă, fostul președinte, este chiar analistul politic Bogdan Chirieac, care, de-a lungul timpului, în comentariile sale despre scena politică românească, a vorbit despre anii pierduți de România sub președinții de dreapta.
Desigur, Traian Băsescu nu a spus ce funcție ocupa el însuși sub președintele de stânga, ”când ați avut mineriade”, de subsecretar de stat în Ministerul Transporturilor.
Macron nu citește destul
În fine, în cele din urmă, a ajuns, trecând de la Vladimir Putin și războiul din Ucraina, dar și pretențiile pentru Transnistria, până la a-i da lecții lui Emmanuel Macron, președintele Franței, despre care bănuiește că nu este citit.
”Macron, care la începutul conflictului s-a dus ca un nevinovat. Să mă scuze, niciodată n-am crezut că voi ajunge să spun așa ceva despre un președinte francez care gestionează și un arsenal nuclear. Aduceți-vă aminte de apelurile lui Macron: să nu umilim Rusia. Iar acum e primul care se trezește așa din somn și spune să trimitem trupe în Ucraina. Cred că e foarte prost consiliat și are o abordare superficială a lucrurilor. Ori nu citește destul… pentru că nu cred că nu are informație”, a declarat Traian Băsescu.
Fostul președinte susține ca stagiul militar obligatoriu să fie reintrodus în România: "Rămâne o singură soluție pentru a crea un număr suficient de militari: reintroducerea stagiului militar obligatoriu. Știu că îmi aprind paie în cap, dar este necesară pentru securitatea noastră.”
Nici CCR nu a scăpat: ”Și a mai venit și Curtea Constituțională, care a făcut un lucru: Președintele avea o pârghie. Bugetul trebuia să primească avizul CSAT în zonele instituțiilor de forță - armată, Ministerul de Interne, Servicii de Informații. În timpul domnului Ponta, Curtea Constituțională a stabilit că avizul CSAT este facultativ și nu e obligatoriu ca Guvernul să țină cont de el. Atunci, autoritatea președintelui de comandant al forțelor armate s-a spulberat.”
Retragerea
Sfârșitul emisiunii a marcat și anunțul sfârșitului carierei politice a lui Traian Băsescu. "E capăt de linie", a spus fostul președinte care nu mai pretinde nicio funcție politică. ”Mi-am făcut o fundație”, a declarat el, afirmând că merge prin licee cu aceasta, fără a da prea multe detalii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News