Data publicării:

La ce trebuie să fim atenți când descidem un cont bancar

Autor: Andreea Crăciun | Categorie: Economie
WhatsApp

Atunci când dorim să deschidem un cont bancar trebuie să studiem cu atenție condițiile fiecărei bănci, pentru fiecare tip de cont. Este indicat să verificăm toate condițiile, nu doar comisioanele, apoi să facem alegerea cea mai potrivită, în funcție de tipul de cont bancar de care avem nevoie. Se poate apela, pentru explicații suplimentare, la consultanții băncilor sau la consultanți fiscali independenți.

Sunt diferențe destul de mari, între conturile avantajoase pentru angajații care primesc salariul pe card și doresc să acceseze un credit. De obicei, băncile acordă credite mai avantajoase celor care le sunt clienți, mai ales acum, când au, astfel, și garanția că respectivii clienți persoane fizice pot achita ratele. De asemenea, sunt diferențe mari și între conturile pentru persoane fizice și cele pentru persoane juridice.

Toate aceste diferențe trebuie să fie înțelese foarte bine înainte de a se deschide contul bancar, pentru a se evita situațiile neplăcute în care comisionul lunar ar putea fi foarte mare și va fi plătit de client chiar dacă nu folosește mai multe luni respectivul cont. „Deschiderea unui cont bancar are mai multe desținatii, fiind doar un punct de plecare pentru accesarea altor servicii financiar-bancare. Adică, deschiderea unui cont bancar trebuie să aibă în vedere ce produs principal dorim să accesăm de la banca respectivă. Se prospectează piața bancară, se alege cel mai potrivit produs și abia apoi se deschide contul", explică Nicolare Duță, consultant fiscal.

Avantajele variantei online

Marele avantaj al ultimelor luni este acela că se pot deschide cconturi și fără prezența la sucursala unei bănci. Este mult mai ușor acum, dar documentarea trebuie să se facă la fel de atent. „În varianta online, condițiile și comisioanele sunt aproape identice, doar aspectul de inovație este mai mult sau mai puțin atrăgător. Varianta optimă pentru deschiderea de cont este aceea în care nu avem niciun fel de comision lunar sau anual de mentenanță sau comisioane cu sume simbolice", mai spune consultantul.

Cei care nu vor să plătească prea mult pentru comisioane trebuie să știe că băncile încurajează tranzacțiile online și au redus foarte mult costurile pentru acestea. Avantajele sunt multiple. „Trebuie să avem în vedere faptul că accesarea unui serviciu de internet banking asigură cele mai mici comisioane pentru operațiuni, pe lângă avantajul orarului de funcționare nonstop", explică speicalistul.

Ce mai trebuie să știe viitorul client al unei băni, mai ales dacă este persoană fizică, este legat de securizarea datelor și a accesului la cont. „În varianta de creare a contului online trebuie avut în vedere faptul că operatorii financiari nu vor cere niciodată date de securitate - parole, identificatori unici stabiliți de client - sensibile pentru clienți. Dar vor putea cere adrese, CNP, e-mail, etc. Un lucru important, la crearea sau accesarea produselor sau serviciilor online este ca adresa web să fie cea corectă. Aproape toți furnizorii și-au creat aplicatii mobile, prin care securizează tranzacțiile, inclusiv pe cele de creare a conturilor, de exemplu, ceea ce indeplinește normele de securitate în vigoare", explică Nicolae Duță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel