La ce trebuie să fie atenți românii după expirarea plafonului la energie electrică. Daniela Dărăban (ACUE): Să nu fie surprinși în martie 2025! / video
Daniela Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), a fost invitată la emisiunea „Totul despre bani", de pe DC News, DC Business și DC News TV, unde a explicat la ce trebuie să fie atenți clienții după expirarea plafonului la energie electrică.
Daniela Dărăban a afirmat că, odată cu eliminarea plafonării prețurilor, consumatorii trebuie să devină mai activi în selectarea celor mai bune oferte de preț pentru gaze și energie electrică. Acest lucru este necesar pentru a evita surprizele neplăcute în martie 2025, când s-ar putea trezi cu contracte care nu reflectă cele mai bune opțiuni de preț disponibile pe piață.
„Odată cu ieșirea de sub plafon trebuie să înceapă să devină puțin mai activi în a selecta cea mai bună ofertă de preț atât pe gaze, cât și pe energie electrică, astfel încât să nu fie surprinși în martie 2025 că au în exercițiu un contract care poate nu reprezintă cea mai bună opțiune de preț din acel moment pe piață.”, a spus Daniela Dărăban.
La ce trebuie să fie atent clientul
Potrivit Danielei Dărăban, companiile continuă să facă oferte prețuri și chiar există un comparator de prețuri pe site-ul ANRE, actualizat, pe care consumatorii ar trebui să-l folosească și să întrebe furnizorii despre ofertele primite.
„Care e procedura? Companiile au în vedere să facă noi contracte după data de 3 aprilie?”, a întrebat jurnalistul Mihai Ciobanu.
„Sigur că da! Se fac oferte de preț. Și în momentul în care exista plafonul companiile făceau oferte de preț, dar nu erau neapărat relevante. Toată lumea, indiferent de oferta de preț pe care o avea cu furnizorul cu care se afla în contract, beneficia de acest plafon.
Da, companiile fac ofertă de preț. Există acest comparator pe site-ul ANRE-ului care, din informațiile mele, este actualizat și trebuie să compare, trebuie să întrebe furnizorul când primesc oferte de preț.
În general, din ce am văzut în trecut, dată fiind și volatilitatea de preț din ultimii 2 ani, am văzut foarte multe oferte care cumva aveau o mențiune că se actualizează prețurile o dată la 3 luni, o dată la 6 luni. Asta este important.
Atunci când își alege un furnizor de energie, clientul trebuie să se uite la termenele de plată, la perioada la care acceptă actualizările de preț, la clauzele legate de renunțare deși prin standardele ANRE orice client poate să-și aleagă un nou furnizor și în termen de 21 de zile trebuie implementat.
Deci trebuie doar să fie puțin mai vigilent având în minte ideea că din martie ieșim de sub plafon și va ține de ei să aibă o ofertă de preț bună la energie.", a spus Daniela Dărăban.
Daniela Dărăban (ACUE), interviu la DC News TV
Ce trebuie să facă statul român
Daniela Dărăban a menționat că statul român trebuie să actualizeze legea consumatorului vulnerabil și să îmbunătățească modul de implementare a acesteia.
„Mai există o chestiune pe care statul român trebuie să o facă și sper să o facă în această vară. Este legată atât de cadrul aplicabil consumatorului vulnerabil, cât și de modul de implementare. Legat de cadru, trebuie să se asigure că această lege a consumatorului vulnerabil este actualizată, iar sumele până la care statul decide să intervină cu ajutoare directe pentru aceste familii aflate în ceea ce noi numim „sărăcie energetică”, sunt unele mulțumitoare.", a spus Daniela Dărăban la emisiunea "Totul despre bani", de pe DC News, DC Business și DC News TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News