Data publicării:

La câte grade e bine să dormi. Temperatura ideală e mai mică decât crezi

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Fotografie creată de Ivan Oboleninov, de la Pexels
Fotografie creată de Ivan Oboleninov, de la Pexels

Te-ai întrebat vreodată câte grade ar trebui să fie în camera în care dormi?

Alegeri prezidentiale 2024

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), temperatura potrivită pentru o persoană bine îmbrăcată este de 18 grade Celsius. Temperaturile foarte scăzute duc la scăderea sistemul imunitar, iar cele foarte ridicate nu sunt benefice. Temperaturile cuprinse între 12 – 16 grade Celsius cresc riscul de afecțiuni respiratorii.

Temperatura ideală în camera în care dormi

În sufragerie, temperatura optimă pentru adulți este 22 de grade, dar în dormitor este recomandat să fie mai răcoare. Ideal ar fi ca temperatura din camera în care dormi să nu depășească 20 de grade, însă aceasta poate fi și mai scăzută, mai exact până la 15 grade Celsius. Mai exact, temperatura ideală este considerată, de obicei, 18 grade, iar o temperatură prea mare pentru un somn liniștit este cea care depășește 24 de grade Celsius. Pentru sugari și copii mici, temperatura optimă variază între 18 și 21 de grade.

VEZI ȘI: Creierul iubește un pahar de ”vin roșu bun și băut încet”. Ce spune neurochirurgul Vlad Ciurea

Neurochirurgul Vlad Ciurea a vorbit despre beneficiile unui pahar de vin roșu.

umpătarea este o virtute, a subliniat neurochirurgul Vlad Ciurea, doctor în ştiinţe medicale şi profesor universitar. „Creierul (centrul de comandă) are la rândul său nevoie de cumpătare. Cu atât mai mult în aceste vremuri, în care stresul ne marchează existența. Procesul de gândire trebuie să fie liniștit, să curgă ca un râu. Stresul nervos, faptul că ai foarte multe lucruri de făcut, creierul primește zece comenzi, le rezolvă, apoi vin alte douăsprezece. Somnul se dereglează, nu se mai reface chimismul cerebral, dejectele creierului nu mai sunt îndepărtate, legăturile în creier nu se mai fac corect, apar oxidanți, radicalii liberi. Se produce distrugerea celulelor nervoase. Sau metabolismul merge greșit și apar în creier și metabolism celule anormale. În mod normal, organismul le recunoaște și le distruge. Dar, la un moment dat, când este depășit organismul, aceste celule anormale se adună în masă și formează tumori”, a spus Vlad Ciurea.

„Indiferent cât ești de obosit, trebuie să-ți asiguri cele șase ore de somn obligatorii. Cu cât ești mai obosit, cu atât nu poți să dormi. (...) Somnul cel mai bun – lucru dovedit – este între zece seara și miezul nopții. Mai bine faci tot posibilul să oprești televizorul, să nu te uiți la meciuri de fotbal, să nu ai discuții sau certuri și să te culci, după o perfectă igienă generală și, dacă poți, și cu geamul deschis. Somnul trebuie să fie cât mai liniștit. Nu trebuie să mănânci mult seara, nu trebuie să bei mult. Iar trezirea de dimineață este cel mai bun remediu pentru refacerea sănătății mentale”, a subliniat Vlad Ciurea. Vezi continuarea aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel