Permise obținute la Brașov pe căi ilegale. Ce au descoperit polițiștii anticorupție
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (JESHOOTS.com)
Sursă foto: Pexels (JESHOOTS.com)
Șase persoane au fost reținute într-un dosar care privește obținerea prin moduri ilicite a permisului de conducere.

Șase persoane au ajuns în arestul poliției într-un caz de fraudă cu permise de conducere. Se pare că mai mulți candidați, din perioada 2013-2020, ar fi promovat examenul scris prin intermediul unor candidați falși, care pretindeau că sunt cetățeanul examinat. Cei care aveau nevoie de astfel de servicii erau nevoiți să achite sume cuprinse între 2.500 și 5.000 de euro pentru fiecare permis obţinut.

Cum operau infractorii

”La data de 15.06.2022, ofițeri de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciile Județene Anticorupție Brașov și Galați, sub coordonarea procurorului din cadrul  Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov și cu sprijinul Inspectoratelor Județene de Jandarmi Brașov, Galați și Grupării Mobile de Jandarmi Constanța,  au pus în executare 6 mandate de percheziție domiciliară, la imobilele unor persoane fizice și societăți, mai exact 5 mandate pe raza județului Brașov și unul pe raza  județului Galați, urmate de 14 mandate de aducere a suspecților, la sediul structurii de parchet menționate.

Din materialul de urmărire penală administrat în cauză, au rezultat probe care fundamentează presupunerea rezonabilă că, în perioada 2013 – 2020, persoane fără calitate specială, cu sprijinul mai multor școli de șoferi, dar și cu sprijinul unei persoane fără calitate specială, contra unor sume de bani, își stabileau reședința pe o perioadă de un an în județul Brașov, cu scopul de a parcurge cursurile unor școli de șoferi, ulterior acestui fapt să poată participa la proba scrisă pentru a obține permisul de conducere în mod fraudulos.

Mai exact, în ziua derulării probei teoretice la examenul propriu–zis, era prezent un candidat fals, înscris legal, iar care pe timpul examenului teoretic, le comunica candidaților  răspunsurile corecte.

Sumele de bani oferite de cei care doreau să obțină în mod fraudulos permisul de conducere erau cuprinse  între  2500 – 5000 de euro pentru fiecare permis obținut.

Cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, fals intelectual, cumpărare de influență și trafic de influență, în legătură cu obținerea permiselor de conducere auto.

În cauză, pentru un număr de 6 suspecți, au fost emise  ordonanțe  de reținere de către procurorul din cadrul Parchetul de pe lângă  Tribunalul Brașov pe o perioadă de 24 de ore”, se arată în comunicatul Direcției Generale Anticorupție. 

Examenul auto s-ar putea modifica

Codul rutier urmează să fie modificat, potrivit unui proiect de lege pus în dezbaterea senatorilor pe 9 iunie. Potrivit documentului, examenul pentru obținerea permisului de conducere se va putea susține oriunde în țară, nu doar în localitatea sau regiunea de domiciliu, iar intervalul de timp necesar obținerii permisului auto, ce conține perioada de școlarizare, dar și cele două etape ale examenului, mai exact, proba teoretică și cea practică, vor fi reduse, scrie Avocat.net.

Potrivit proiectului de lege, cei care își doresc să obțină permisul auto nu vor mai trebui să termine școala de șoferi (cu cele două componente - teoretică și practică) înainte de susținerea examenului, ci vor putea susține sala imediat după încheierea pregătirii teoretice și vor putea să facă pregătirea practică până la data programată pentru susținerea traseului, adică între cele două probe de examen. Potrivit inițiatorilor, astfel s-ar reduce perioada necesară obținerii permisului auto. Proiectul de lege spune că începerea pregătirii practice o vor putea face doar cei admiși la examenul teoretic. Află mai multe informații AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel