Orban şi Dragu vor grăbirea moţiunii de cenzură. Susţinătorii lui Cîţu, contraofensivă - s-ar putea cere demiterea preşedintelui Senatului
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Camera Deputaţilor
Facebook Camera Deputaţilor
Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor, şi Anca Dragu, preşedintele Senatului, ar vrea să grăbească dezbaterea şi votul pe moţiunea de cenzură, conform unor surse politice. 

Moţiunea a fost citită în plen săptămâna trecută, joi, astfel că, potrivit Constituţiei, ea ar trebui dezbătută şi votată la trei zile distanţă, adică marţi, 14 septembrie. 

Cu toate astea, până acum nu a fost convocată şedinţa Birourilor Permanente Reunite nici de către Ludovic Orban, nici de către Anca Dragu. Conform surselor Antena 3, într-o astfel de şedinţă ar trebui stabilit calendarul dezbaterii şi votului pe moţiunea de cenzură, dar rămâne de văzut dacă se va întâmpla asta în această săptămână. 

O altă variantă ar fi cea de plen reunit, fără o şedinţă a Birourilor Permanente Reunite, ca săptămâna trecută. Poate fi invocată şi o decizie a CCR, care spune că o moţiune de cenzură trebuie votată la 3 zile după ce a fost citită şi că nu poate fi amânată odată ce a fost citită, conform aceloraşi surse. 

Informaţia, confirmată chiar de Anca Dragu 

Anca Dragu spune la RFI că sesizarea CCR de către Guvernul Cîțu nu poate opri parcursul moțiunii de cenzură.

„Un asemenea demers către CCR, o sesizare făcută din partea oricui, în cazul de față din partea Guvernului, nu are caracter suspensiv vizavi de parcursul moțiunii. Nu ar trebui să pună o pauză parcursului moțiunii de cenzură. În conformitate cu articolul 113 din Constituție, după trei zile de la citire, moțiunea trebuie să intre în dezbatere și vot. Atenție, Constituția spune după trei zile, nu la trei zile fix. Bun, poate este week-end, poate este o sărbătoare legală și atunci nu sunt trei zile, sunt patru, cinci, șapte zile, dar nu o lună, două sau niciodată (...). Dar pentru votul pe moțiune trebuie să avem cvorum de jumătate plus unu dintre parlamentari, deci din toți parlamentarii. Cu siguranță, în actuala formulă, probabil cvorumul va fi destul de greu de atins, pentru că vedem că PNL și PSD nu vor să participe în acest proces”, afirmă Anca Dragu, conform Mediafax.

Președinta Senatului precizează că face demersuri împreună cu șeful Camerei Deputaților, Ludovic Orban, pentru convocarea plenului în care să fie votată moțiunea de cenzură. Întrebată cine poate convoca plenul pentru acest lucru, ea a răspuns: ”Este pe de o parte decizia Birourilor Permanente reunite, dar și președinții Camerelor pot convoca plenul. Încercăm să facem această convocare, desigur, pentru că trebuie să ne asigurăm că moțiunea de cenzură își urmează parcursul constituțional. Avem un dialog (cu Ludovic Orban-n.r.), a fost solicitarea de altfel a liderilor de grup în ședința de săptămâna trecută, pentru convocarea plenului săptămâna aceasta, pentru dezbatere și vot”.

Susţinătorii lui Cîţu, contraofensivă 

Dacă Anca Dragu va încerca grăbirea dezbaterii şi votului pe moţiune, cei din PNL ar putea cere în BPR tuturor partidelor să se delimiteze de cei de la AUR, principalul aliat al celor de la USR-PLUS în demersul moţiunii. În aceeaşi şedinţă, liberalii ar putea face primii paşi pentru revocarea Ancăi Dragu din funcţia de preşedinte al Senatului, aşa cum reiese din propunerea redactată luni, 13 septembrie, de Alina Gorghiu, vicepreşedinte al Senatului. 

VEZI Alina Gorghiu cere sancționarea parlamentarilor AUR implicați în incidentele din 9 septembie

Alina Gorghiu cere, în solicitarea sa, găsirea vinovatului pentru încălcarea regulamentului la şedinţa de plen de săptămâna trecută. Liberalii consideră că Anca Dragu a condus abuziv şedinţa de plen. 

În plus, sursa citată afirmă că, dacă Anca Dragu va fi demisă de la şefia Senatului, locul său va fi luat de Florin Cîţu. Se pare, însă, că ar fi mai multe scenarii în joc. 

Anca Dragu spune că se simte hărțuită de liberalii din echipa lui Florin Cîțu, care ar vrea s-o demită din fruntea Senatului.

„Eu văd declarații războinice venite din partea PNL-aripa Cîțu și hărțuire de-a dreptul la adresa mea. Adică da, cred că nu se vor opri. Numai că demiterea președintelui Senatului trebuie să se facă cu majoritatea senatorilor, asta înseamnă că trebuie să se întâmple demiterea cu votul PSD-ului”, conchide Dragu.​

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel