Data actualizării:
Data publicării:

L-a luat valul pe Rareș Bogdan? Europarlamentarul PNL, reacția zilei. Virgil Guran: Premierul și președintele trebuie să aibă grijă ce spun, cum spun

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp
Rareș Bogdan/ captură foto
Rareș Bogdan/ captură foto
Sunt reacții din PNL, după ce președintele Klaus Iohannis a apreciat că pe prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, l-a luat puțin valul când a făcut anumite declarații. 

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a dat un răspuns la reacția președintelui Klaus Iohannis, căruia i-a spus că ”Președintele României este președinte în funcție. Nu poate avea libertatea de exprimare pe care o are un europarlamentar, fie el și șef de delegație, fie el și prim-vicepreședinte de partid. Poziția dânsului a fost absolut corectă, dar sigur că libertatea unui europarlamentar de a prezenta public anumite proiecții este mai mare. Eu sunt convins că nu este nevoie să ajungem la proiecția prezentată, dar, în același timp, sunt convins că este un moment în care România trebuie să stea cu capul sus și fiecare parlamentar și europarlamentar să înțeleagă că nu este nicio diferență între acest popor și celelalte popoare vestice și drepturile lor sunt și pentru cei din estul Europei. Cred că e un moment în care România nu are niciun motiv să se simtă altfel decât la fel de puternică și la fel de îndreptățită ca orice stat din Uniunea Europeană”. 

”Haideți să mergem puțin în Amsterdam...”

Liberalul Virgil Guran a reacționat la declarațiile lui Rareș Bogdan, la Antena 3, unde a fost întrebat dacă se rup relațiile între PNL și președintele țării. Senatorul PNL a răspuns că ”nici vorbă” legat de ruptura PNL - președinte. El a adăugat că mereu a existat un parteneriat. ”Rareș s-a referit la faptul că un președinte trebuie să fie mult mai echilibrat, diplomat, ceea ce a și demonstrat (n.r. Klaus Iohannis), că este mai rezervat în a se exprima. Rareș a spus ceea ce este real, anume că un parlamentar are imunitate pentru declarații și el poate fi mai efervescent. Cred că Rareș a avut o poziție foarte bună în Parlamentul European, pentru că eu cred că trebuie să ne respecte, inclusiv Olanda, pentru că suntem o țară europeană, corespundem standardelor. Că mai sunt anumite probleme, decalaje economice, asta e altceva, dar nu văd motivul pentru care Olanda nu este de acord cu intrarea noastră în Schengen. Haideți să mergem puțin în Amsterdam să vedem comportamentul unor olandezi” a apreciat liderul PNL. 

”Să aibă grijă ce spune și cum spune și cum pune problema”

Întrebat dacă toate aceste lucruri vor fi puse pe masa premierului Olandei de către premierul României, Virgil Guran a răspuns: ”Sunt convins că premierul României va avea diplomația necesară să prezinte lucrurile. Încă o dată spun și-i dau dreptate lui Rareș, noi, cu declarațiile politice, putem spune mai multe, dar un oficial de rang înalt, cum este premierul sau președintele, trebuie să aibă grijă ce spune și cum spune și cum pune problema, dar, oricum, să fie sigur poporul nostru că premierul și președintele fac toate diligențele pentru a intra în Schengen”. 

”L-a luat un pic valul”

"Mă gândesc că l-a luat un pic valul. Așa o variantă nu există! Noi dimpotrivă, facem tot ce putem ca să înlesnim exportul de cereale din Ucraina, pentru a preveni o criză alimentară globală. Deci așa ceva iese din orice discuție!" a reacționat președintele Klaus Iohannis la declarațiile europarlamentarului PNL Rareș Bogdan, care afirma: ”Ce trebuie să mai facem pentru a fi tratați de la egal la egal și respectați? Să provocăm o criză alimentară la nivel european, să blocăm la graniță trenurile și sutele de camioane cu cereale care tranzitează zilnic România spre piețele occidentale, în Olanda, Belgia, Franța, Austria, Germania, Italia? Nu ne obligați să jucăm și noi dur. Am fost mult prea eleganți și mult prea tăcuți până acum. Nu suntem mai puțin europeni decât cei din vest. Nu îi trimiteți pe alegătorii români spre populiști și eurosceptici. Blocarea României și a Bulgariei în afara Schengen este o nedreptate față de un popor profund european”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel