Data publicării:

Kuweitul într-o nouă criză politică: Emirul a dizolvat parlamentul şi a asumat unele funcţii la doar şase săptămâni de la alegeri 

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Emirul Kuweitului, şeicul Meshal al-Ahmad al-Jaber al-Sabah, a dizolvat parlamentul și a preluat unele atribuții guvernamentale, fiind un stat marcat de crize politice recurente.

Alegeri prezidentiale 2024

"A fost emis un ordin al emirului pentru a dizolva Adunarea Naţională şi a suspenda anumite articole din Constituţie pentru o perioadă care nu depăşeşte patru ani", a declarat agenţia kuweitiană de presă, KUNA.

Aceasta a adăugat că sheikhul Meshal al-Ahmad al-Sabah și cabinetul său "şi-au asumat puterile acordate Adunării Naţionale" în încercarea de a pune capăt unui impas instituțional.

"Ne-am confruntat cu dificultăţi şi obstacole care nu pot fi tolerate", a afirmat şeicul într-un discurs difuzat la televiziunea oficială. El a acuzat anumiţi deputaţi că încearcă "să interfereze" cu puterile sale suverane.

Ales la începutul lunii aprilie, parlamentul trebuia să se reunească pentru prima oară luni. Cu toate acestea, mai mulți deputați au refuzat să se implice în activitățile guvernamentale.

Kuweitul este caracterizat prin existența unui parlament influent, chiar dacă controlul asupra puterii rămâne în principal în mâinile familiei conducătoare al-Sabah.

Constituția Kuweitului stipulează că cel puțin un membru al parlamentului trebuie să deţină un portofoliu ministerial până la finalizarea formării guvernului. Cu toate acestea, premierul desemnat nu a reușit să convingă niciun parlamentar să se alăture.

Şeicul Meshal al-Ahmad al-Sabah a considerat că eşecul formării unui guvern este rezultatul "dictatelor şi condiţiilor anumitor" deputaţi.

În opoziție cu alte monarhii din regiune, Kuweitul, stat membru al OPEC, se caracterizează prin existența unui parlament influent, chiar dacă controlul asupra puterii rămâne în principal în mâinile familiei conducătoare al-Sabah.

Aleși pentru un mandat de patru ani, deputații dețin atribuții semnificative. Confruntările lor constante cu puterea executivă au dus la o succesiune rapidă a guvernelor și la dizolvarea Adunării de peste zece ori de la instaurarea sistemului parlamentar în 1962.

Kuweitul, situat la granița cu Arabia Saudită și Irakul, deține 7% din rezervele globale de petrol. Statul deține unul dintre cele mai influente fonduri suverane din întreaga lume.

Cu toate acestea, crizele repetate dintre parlament şi guvern au împiedicat adoptarea unor reforme pentru diversificarea economiei sale, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel