Kurz, avertisment dacă certificatul verde digital al UE mai întârzie: Nu este vorba despre fizică atomică!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Kurz, avertisment dacă certificatul verde digital al UE mai întârzie: Nu este vorba despre fizică atomică!
Kurz, avertisment dacă certificatul verde digital al UE mai întârzie: Nu este vorba despre fizică atomică!
Austria va încheia cu alte state din UE acorduri bilaterale de mobilitate dacă la summitul european din 25 mai nu se va ajunge la un acord cu privire la ''certificatul verde digital'' european care să faciliteze călătoriile în interiorul blocului comunitar în condiţiile pandemiei, a declarat sâmbătă agenţiei APA în timpul summitului UE de la Porto premierul austriac Sebastian Kurz, relatează agenţia EFE.

El a insistat că Austria doreşte să instituie propriul său certificat de acest fel încă de luna aceasta.

Nu este vorba despre fizică atomică, a spus Kurz, recurgând la această formulare pentru a susţine că problemele încă în discuţie despre certificatul verde european nu sunt chiar atât de complexe, respectiv recunoaşterea diferitelor documente naţionale sau regulile privind carantina. Multe locuri de muncă depind de libertatea de mişcare şi călătoriile sunt un pilon esenţial al economiei, a explicat şeful guvernului austriac, a cărui ţară are o industrie turistică foarte dezvoltată.

VEZI ȘI Mii de manifestanţi au protestat la Porto împotriva summitului UE: Este o dezamăgire / Video

Posesorii documentului (în format fizic sau digital) propus vor putea să dovedească cu acesta că au fost vaccinaţi anti-COVID-19, că au fost testaţi negativ în urma unei probe PCR recente sau că sunt imunizaţi în urma unei infectări de care s-au vindecat, evitând astfel restricţiile (carantină, testare) în ţara de destinaţie.

Dar încă nu s-au finalizat discuţiile asupra costurilor, datelor, chestiunilor privind respectarea dreptului la viaţă privată, precum şi asupra aspectelor tehnice şi medicale, printre altele. Există de asemenea opinii conform cărora redeschiderea turismului intracomunitar este prematură în condiţiile unei rate încă reduse a vaccinării populaţiei europene. O altă chestiune de lămurit este dacă testele de anticorpi pot fi considerate o dovadă adecvată că o persoană care s-a recuperat după COVID-19 este imună în faţa unei noi infecţii, scrie Agerpres.

VEZI ȘI Declaraţia de la Porto, modificată după intervenția Poloniei și Ungariei la 'egalitatea de gen'. Promisiunile liderilor statelor UE în 13 puncte

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel