Kupi Khop, cafeaua "cu susul în jos" care se poate bea doar cu paiul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Ţi-ai fi imaginat vreodată că ai putea să bei o cafea... răsturnată? În Indonezia poţi face asta!

Kupi Khop este un tip unic de cafea servită într-un pahar răsturnat pe o farfurie de sticlă și sorbită cu ajutorul unui pai. Din motive evidente, este cunoscută și sub numele de „cafea indoneziană cu susul în jos”. Dacă ajungi vreodată în Aceh, Indonezia, caută să savurezi o cafea Kupi Khop. Chiar dacă nu îți place cafeaua, metoda unică de servire face ca experiența să merite toți banii. Kupi Khop constă în cafea măcinată grosier, preparată într-un pahar care este apoi răsturnat pe o farfurie de sticlă. Se folosește apoi un pai pentru a extrage treptat cafeaua din pahar fără ca aceasta să se verse necontrolat, scrie Indian News.

Kupi Khop este mult mai mult decât un artificiu de marketing. Preparatul a intrat oficial în Patrimoniul Cultural Imaterial al regiunii Aceh, având o istorie de câteva secole. Servirea cafelei într-un pahar cu susul în jos nu prea are sens, dar pescarii din Aceh care au venit cu această metodă neobișnuită de servire au avut, de fapt, o idee bună. Savurarea cafelei în timpul pescuitului nu era tocmai simplă într-o vreme în care termosul încă nu exista. Trebuia să lași ceașca și să verifici undițele sau să încerci să aduci un pește la mal, ceea ce însemna că adesea cafeaua se răcea înainte de a fi consumată. Dar dacă o țineai acoperită, aceasta rămânea caldă mai mult timp, ca să nu mai vorbim de faptul că era ferită de praf, insecte și alte impurități.

Cum se bea cafeaua cu susul în jos

Ridicarea paharului de pe farfurie ar face doar pentru ca băutura să se împrăștie și să facă „o mare mizerie”. Aici intervine paiul. De obicei, acesta este glisat pe sub buza paharului răsturnat atunci când băutura este adusă la masă, dar localnicii au învățat să îl introducă singuri pe sub pahar, fără a-l mai ridica de pe farfurie. După ce paiul este la locul lui, tot ce trebuie să faci este să sufli ușor în el, crescând presiunea din interiorul paharului și făcând ca lichidul să se scurgă din el. Când se formează o „baltă” în jurul paharului, nu trebuie decât să folosești paiul pentru a sorbi lichidul. Apoi, repeți procesul de câte ori este necesar. În acest fel, cafeaua rămâne caldă mai mult timp, la fel ca acum sute de ani.

Iată o exemplificare mai jos:

Kopi Luwak, cafeaua extrem de scumpă obținută din excrementele unui animal

Una dintre cele mai scumpe și mai căutate cafele din lume se numește „Kopi Luwak” sau „cafea de zibetă”. Kopi Luwak este o cafea obținută din boabele care au fost ingerate de un animal, zibeta de palmier (Paradoxurus hermaphroditus), și care au fost eliminate sub formă de excremente. Aceste animale se hrănesc cu boabele de cafea coapte, dar pe care nu le digeră în totalitate. În limba indoneziană, „kopi” înseamnă cafea, iar „luwak” – animalul Paradoxurus hermaphroditus.

Pe lângă boabele de cafea, acest animal se mai hrănește cu insecte, mici mamifere și fructe. Chiar dacă partea interioară a bobului de cafea nu este digerată, este modificată din punct de vedere chimic de enzimele din tubul digestiv al Paradoxurus hermaphroditus. Aceste enzime dau savoare cafelei și, distrugând proteinele, reduc din gustul ei amărui. Excrementele acestui animal sunt recoltate, apoi spălate cu grijă și prăjite ușor pentru a nu se distruge aroma complexă pe care au dobândit-o în urma procesului de digestie din organismul zibetei de palmier.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel