Data actualizării:
Data publicării:

Kremlinul susţine că războiul s-ar putea încheia în ”viitorul apropiat”. Rușii consideră că... și-au atins obiectivele...

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a anunțat vineri că ”operaţiunea specială” din Ucraina s-ar putea încheia în ”viitorul apropiat”, deoarece obiectivele sale au fost atinse, relatează Reuters.

Dmitri Peskov a transmis și că Moscova a înţeles cum unele ţări care au încercat să adopte o poziţie neutră au fost supuse unor presiuni pentru a vota, joi, propunerea de suspendare a Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU.

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a suspendat joi Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU după apariția unor rapoarte de „încălcări grave și sistematice și abuzuri ale drepturilor omului” în Ucraina, ceea ce a determinat Moscova să anunțe că părăsește organismul.

Acțiunea condusă de SUA a strâns 93 de voturi pentru, în timp ce 24 de țări au votat nu și 58 de țări s-au abținut. O majoritate de două treimi a membrilor cu drept de vot la Adunarea Generală (de 193 de membri) de la New York - abținerile nu contează - a fost necesară pentru a suspenda Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului, format din 47 de membri, cu sediul la Geneva.

Rusia a anunțat că nu mai vrea să facă parte din organizație

Vorbind după vot, ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Gennadi Kuzmin, a descris această mișcare drept un „pas ilegitim și motivat politic”, apoi a anunțat că Rusia a decis să renunțe cu totul la Consiliul pentru Drepturile Omului.

„Nu vă depuneți demisia după ce sunteți concediați”, a declarat reporterilor ambasadorul Ucrainei la ONU, Serghii Kyslytsya.

Ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că ONU „a trimis un mesaj clar că suferința victimelor și a supraviețuitorilor nu va fi ignorată”.

„Ne-am asigurat că unui încălcător persistent și flagrant al drepturilor omului nu i se va permite să ocupe o poziție de conducere în domeniul drepturilor omului la ONU”, a spus ea.

Consiliul pentru Drepturile Omului nu poate lua decizii obligatorii din punct de vedere juridic. Deciziile sale transmit mesaje politice importante, însă, poate autoriza și investigații. Luna trecută, Consiliul a deschis o anchetă cu privire la acuzațiile de încălcare a drepturilor omului, inclusiv posibile crime de război, în Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel