Rusia lui Putin recunoaşte: Relaţiile cu Republica Moldova sunt foarte tensionate
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Relaţiile Rusiei cu Republica Moldova sunt extrem de tensionate la ora actuală, a admis luni Kremlinul, care i-a acuzat pe liderii moldoveni că urmăresc o agendă antirusească, la o săptămână după ce Chişinăul a declarat că a dejucat o tentativă de lovitură de stat pusă la cale de Rusia, relatează Reuters şi EFE.

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat săptămâna trecută o nouă lege prooccidentală după ce guvernul precedent a demisionat în masă în urma unor luni în şir de scandaluri politice şi economice. Noul guvern condus de premierul Dorin Recean a promis să urmeze o cale proeuropeană şi a cerut demilitarizarea Transnistriei, o regiune separatistă susţinută de Moscova care se învecinează cu Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că Rusia a acţionat în 'mod responsabil' în ceea ce priveşte forţele de menţinere a păcii pe care le are staţionate în regiunea separatistă şi a avertizat Republica Moldova să nu inflameze şi mai mult situaţia. Rusia recomandă Republicii Moldova să dea dovadă de mai multă prudenţă în ceea ce priveşte regiunea separatistă Transnistria, a afirmat Peskov, după ce Chişinăul a cerut retragerea trupelor ruse staţionate în regiune, notează EFE.

'Rusia a fost şi este o parte responsabilă în ceea ce priveşte Transnistria şi continuă să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare. Dorim să-i sfătuim pe omologii noştri moldoveni să fie extrem de atenţi în această privinţă', a declarat reprezentantul preşedinţiei ruse.

'Relaţiile noastre cu (Republica) Moldova sunt deja foarte tensionate', a declarat Peskov în conferinţa sa de presă zilnică. 'Conducerea se concentrează întotdeauna pe tot ce este antirusesc, ei alunecă în isterie antirusească', a adăugat el. 'Guvernul moldovean accentuează orice poziţie antirusească şi, de fapt, ajunge la isterie', a insistat Peskov, apreciind că 'lipsa unei poziţii constructive nu ajută cu nimic Republica Moldova', ci dăunează relaţiilor bilaterale.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, - la fel ca omologul său ucrainean Volodimir Zelenski - a declarat anterior luna aceasta că dispune de informaţii care sugerează că Rusia pregăteşte o lovitură de stat pentru 'răsturnarea' autorităţilor moldovene şi a semăna haos în această republică.

Rusia a negat aceste informaţii, dar Moscova s-a arătat reticentă faţă de posibilitatea ca Republica Moldova - care se află între Ucraina şi România, membră a UE şi NATO - să adere la Uniunea Europeană. Maia Sandu a exclus sâmbătă o 'ameninţare militară iminentă' din partea Rusiei împotriva ţării sale, dar a avertizat asupra războiului hibrid dus de Moscova prin dezinformare şi a cerut ajutor comunităţii internaţionale pentru a-l combate, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel