Kremlinul promite că va studia situația pentru a veni cu o poziție cu privire la plafonul de preț din UE
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay, de John_Nature_Photos
Foto: Pixabay, de John_Nature_Photos
Kremlinul a promis că va studia situația pentru a veni cu o poziție cu privire la plafonul prețului petrolului.

Kremlinul a spus că în chestiunea stabilirii unui plafon de preț pentru petrolul rusesc, pleacă de la poziția că petrolul nu va fi furnizat țărilor care respectă restricțiile impuse Rusiei, dar dacă situația se va schimba, se vor face analize suplimentare. Secretarul de presă al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a fost întrebat la un briefing de presă, care ar fi reacția Moscovei dacă prețurile de piață ale petrolului ar fi la fel sau chiar sub plafonul impus petrolului rusesc, scrie Interfax.

"Totul este supus unei analize profunde, până acum au loc discuții de neînțeles. Europenii vorbesc despre acest plafon, sunt cifre greu de explicat, se pare că doar încearcă să ia decizii de dragul unor decizii, să bifeze că plafonul a fost introdus", a răspuns el.

"Ce impact va avea acest lucru asupra pieței de energie este, de asemenea, greu de imaginat. Încă mergem de la directiva președintelui Putin că nu vom furniza petrol și gaze acelor state care intră în plafoane. Dar, văzând aceste cifre, desigur, noi ar trebui să analizăm totul înainte de a formula o poziție”, a adăugat Peskov.

Spania și Italia sunt împotriva plafonului de preț propus de UE: ”Este o glumă, deci inutil”

Executivul comunitar a prezentat ieri un plafon de preț care ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie viitor într-o situație de urgență și care ar trebui să declanșeze automat ori de câte ori sunt îndeplinite două condiții.

Prima condiție este că, timp de două săptămâni consecutiv, prețul gazului tranzacționat pe TTF din Amsterdam (indicele de referință pentru gazele care sosesc prin conductă) este mai mare de 275 de euro pe megawat oră.

A doua este că diferența de preț dintre TTF și GNL este de peste 58 de euro pentru zece zile de tranzacționare consecutive.

Sunt condiții atât de greu de realizat încât de fapt dacă ar fi fost în vigoare anul acesta mecanismul nu s-ar fi declanșat nici în august, când prețul TTF a atins vârful istoric de 346 de euro.

Potrivit Europa Today, textul propunerii  va fi discutat astăzi la Consiliul Energetic extraordinar al UE, iar pentru a deveni operațional va trebui să fie aprobat de majoritatea calificată a statelor membre, state care vor avea și posibilitatea de a-l modifica, poate prin scăderea limitelor plafonului, si din acest motiv se asteapta o discuție foarte aprinsă.

În acest moment, cele mai dure critici au venit din Spania potrivit cărora plafonul de preț propus de executivul UE ”nu poate fi o propunere serioasă, este o glumă”, a tunat vicepremierul și ministrul pentru Tranziție, Teresa Ribera, care a spus că și-a exprimat ”indignarea” la Bruxelles, spunând că este sigură că alții își vor face simțită nemulțumirea în mod clar în Consiliu. Propunerea este „în mod clar insuficientă”, a spus premierul spaniol, Pedro Sánchez,

Plafonul de preț la 275 de euro "riscă să fie ineficient. Un simplu steag, dar fără efect", a declarat pentru SkyTg24 ministrul italian al Mediului și Securității Energetice, Gilberto Pichetto, care a prezis că "ar trebui un sistem speculativ ca cel pe care l-am experimentat în timpul vara, plafonul de preț ar fi irelevant”, iar acest lucru ar avea ”consecințe pentru familii și afaceri”. Pentru ministru, acest mecanism ”riscă să stimuleze speculația în loc să o frâneze”. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel