Kremlinul încearcă să discrediteze armata Ucrainei prin videoclipuri false cu prizonieri de război
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Kremlinul încearcă să discrediteze armata Ucrainei prin videoclipuri false cu prizonieri de război  / Foto: Pixabay, de Rozbooy
Kremlinul încearcă să discrediteze armata Ucrainei prin videoclipuri false cu prizonieri de război / Foto: Pixabay, de Rozbooy
Rusia încearcă să prejudicieze imaginea armatei ucrainene prin publicarea unor videoclipurilor trucate conţinând "tratamente inadecvate" aplicate prizonierilor de război - avertizează ministrul adjunct al apărării de la Kiev, Hanna Maliar.  

Potrivit acesteia, din când în când apar videoclipuri false sau trucate despre "maltratarea prizonierilor de război" de către soldaţii ucraineni.

"Permiteţi-mi să vă reamintesc că soldaţii ruşi au venit pe pământul nostru pentru a ucide, a viola şi a jefui. Cei care sunt capturaţi sunt ţinuţi în condiţii adecvate, în conformitate cu dreptul internaţional. Aceştia pot fi vizitaţi de reprezentanţii organizaţiilor internaţionale" - a adăugat Maliar.

RBC aminteşte că, luna trecută, pe Internet a apărut un videoclip cu o presupusă predare a unor militari ruşi, în care se vede cum unul dintre invadatori începe brusc să tragă înspre Forţele Armate ale Ucrainei.

Ulterior, propagandiştii ruşi i-au acuzat pe ucraineni că ar fi împuşcat prizonieri, ceea ce constituie crimă de război.

RBC notează, însă că invadatorii au fost primii care au deschis focul şi, astfel, şi-au pierdut statutul de prizonieri de război, notează Rador.

Noua lege a Rusiei privind agenții străini va intra în vigoare joi. Ce putere acordă legea

Rusia lui Vladimir Putin va implementa o nouă Lege a agenților străini care va permite guvernului rus un domeniu mai larg de acțiune împotriva ”agenților străini”.

Joi, va intra în vigoare o nouă lege care va oferi  Guvernului Rusiei o sferă mai largă de a-i urmări pe cei care contestă regimul lui Vladimir Putin. Noua lege este rezultatul amendamentelor care au fost aprobate de Vladimir Putin în iulie. Modificările au fost aduse legii agenților străini, care a fost introdusă încă din 2012. 

Noua legislație cu modificările va intra în vigoare de la 1 decembrie și, ca parte a noilor modificări, definiția termenului de agent străin a fost extinsă. Potrivit unui raport de la Newsweek citat de Republik World, legea nou modificată poate urmări acele persoane și grupuri care sunt ”afiliate cu agenți străini”. Vyacheslav Volodin, președintele Dumei (parlamentul Rusiei) a spus că noua lege vizează persoanele care lucrează pentru națiunile străine în schimbul unor finanțări. 

O listă a agenților va fi ținută de ministrul rus al Justiției  și va include persoane fizice  sau organizații care au primit finanțare din străinate. Site-urile web ale organizațiilor din această listă pot fi blocate fără o hotărâre judecătorească. De asemenea, organizațiile și persoanele de pe această listă nu vor putea lucra cu tinerii din Rusia și nu vor putea primi finanțare de la stat. De asemenea, aceștia nu vor fi eligibili pentru posturi de predare la universități.

Mai mult, un decret adoptat pe 10 noiembrie va permite Guvernului rus să facă publice detaliile personale ale persoanelor aflate pe acea listă. Ministerul britanic al Apărării a spus că legea va expune oamenii riscului de hărțuire. 

Ministerul britanic al Apărării a mai adăugat că noua lege va extinde puterile statului rus. Legea agenților străini este o încercare preventivă de a ”preveni o disidență internă mai mare, deoarece conflictul din Ucraina rămâne nerezolvat și afectează din ce în ce mai mult viața de zi cu zi a rușilor”, potrivit Ministerului Britanic al Apărării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel