Kremlinul îi terorizează pe finlandezi, ca pedeapsă pentru aderarea la NATO. Două avioane de luptă ruseşti ar fi încălcat spaţiul aerian al țării vecine
Două avioane de vânătoare ruseşti sunt suspectate că au încălcat spaţiul aerian finlandez joi, a anunţat Ministerul Apărării de la Helsinki, în contextul în care statul nordic a început, împreună cu Suedia, procesul de aderare la NATO, relatează AFP.
"Două avioane de vânătoare ruseşti MIG-31 sunt suspectate că au violat spaţiul aerian finlandez în Golful Finlandei, în largul Porvoo", a anunţat ministerul într-un comunicat.
Forţele aeriene finlandeze au ridicat de la sol un aparat de zbor pentru a identifica avioanele, a precizat ministerul, adăugând că gărzile de frontieră finlandeze au declanşat "o anchetă preliminară".
Incidentul a avut loc la 09.40 dimineaţă (06.40 GMT) şi a durat circa două minute, în condiţiile în care avioanele de vânătoare au zburat spre vest circa un kilometru, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării finlandez pentru AFP.
În condiţiile în care are o graniţă de 1.300 km cu Rusia şi este în mod tradiţional nealiniată din punct de vedere militar, Finlanda a trecut printr-un punct de cotitură istoric în luna mai, când şi-a depus, împreună cu Suedia, cererea de aderare la NATO, după invadarea Ucrainei de către Rusia la sfârşitul lunii februarie.
Serviciul finlandez de siguranţă internă (SUPO) a avertizat în mai că "Rusia vrea" să influenţeze procesul de aderare al Finlandei la NATO şi că "diverse tentative de a face acest lucru sunt de prevăzut", scrie Agerpres.
Imagini cu premierul Finlandei la o petrecere. Șefa guvernului de la Helsinki îşi apără dreptul de a se bucura de timpul liber
"Acestea sunt nişte imagini private ce nu erau menite să fie făcute publice", a spus Sanna Marin, 36 de ani, pentru cotidianul finlandez Iltalehti, exprimându-şi de asemenea dezaprobarea pentru scurgerea acestor imagini.
Totodată, ea a adăugat că nu are "nimic de ascuns şi nu a făcut nimic ilegal". Chiar dacă a consumat alcool la petrecere, ea a subliniat că nu a consumat droguri.
Împreună cu câţiva prieteni celebri ai săi, Sanna Marin a petrecut într-o casă privată, înainte de a vizita două baruri. Ea a subliniat dreptul său de a-şi petrece timpul liber la fel cum o fac cei de vârsta ei, declarând pentru postul de radio Yle că ea speră că lumea va accepta acest lucru şi că finlandezii "trăiesc în democraţie".
Sanna Marin a atras atenţia în trecut participând la festivaluri de muzică rock şi petrecând în cluburi. În timp ce mulţi tineri din Finlanda se mândresc cu această "latură sălbatică" a premierului lor, înregistrarea video a stârnit de asemenea critici în rândul persoanelor care consideră comportamentul ei nepotrivit.
Finlanda susţine o interdicţie asupra intrării turiştilor ruşi în UE, Germania se opune ideii
Nu cetăţenii ruşi au început războiul, dar în acelaşi timp trebuie să fim conştienţi de faptul că ei susţin războiul, a declarat şefa executivului finlandez Sanna Marin în timpul întâlnirii găzduite de Oslo.
Nu cred că este corect ca cetăţenii ruşi să poată intra în UE şi în spaţiul Schengen şi să meargă să admire peisajele în timp ce Rusia omoară oameni în Ucraina, a adăugat ea.
Finlanda, ce are o frontieră terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia, ia în considerare modalităţi de a limita unilateral vizele turistice pentru cetăţenii ruşi.
În ceea ce-l priveşte, cancelarul german Olaf Scholz s-a declarat împotriva unei interdicţii de intrare în UE pentru cetăţenii ruşi.
Nicio decizie pe care o luăm nu trebuie să complice găsirea libertăţii şi fuga de dictatorul din Rusia. Nu este războiul poporului rus, este războiul lui Putin, a subliniat Scholz.
Şefa guvernului danez Mette Frederiksen a afirmat că ideea trebuie să fie dezbătută. Este de înţeles că unii europeni, poate în special ucrainenii, găsesc puţin ciudat faptul că Rusia a atacat o ţară europeană şi în acelaşi timp noi primim turişti dintr-o ţară care a atacat o altă ţară, a afirmat ea.
Omoloaga sa suedeză, Magdalena Andersson, a menţionat că guvernul său nu şi-a structurat deocamdată o opinie pe acest subiect. Există argumente solide de ambele părţi, a spus Andersson.
Premierul norvegian Jonas Gahr Store, a cărui ţară nu este membră a UE, a dat asigurări că Norvegia va sprijini orice acţiune comună.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News