Kremlinul dezminte că spionajul rus a obţinut acces în telefonul fostului premier britanic Liz Truss
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Kremlinul a dezminţit luni un articol de presă în care se afirma că spionajul rus a piratat telefonul lui Liz Truss, fosta şefă a guvernului britanic, încă de când aceasta era ministru de externe, transmite Reuters.

Întrebat despre cele scrise sâmbătă de ziarul Daily Mail, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a apreciat că puţine lucruri din presa din Regatul Unit merită atenţie.

"Din nefericire, în presa britanică există o penurie de material care poate fi luat în serios. Iar noi tratăm astfel de publicaţii ca presă de scandal", a spus Peskov.

Potrivit articolului din Daily Mail, telefonul lui Truss a fost piratat de agenţi suspectaţi că lucrează pentru preşedintele rus Vladimir Putin. Aceştia au obţinut acces la "detalii extrem de secrete" ale negocierilor cu aliaţi internaţionali şi la mesajele private schimbate de Truss cu prietenul său Kwasi Kwarteng, pe care l-a numit ulterior ministru de finanţe. Spionii au descărcat mesajele timp de aproape un an, obţinând informaţii inclusiv despre războiul din Ucraina, cum ar fi detalii despre transporturile de arme.

Daily Mail susţine că actul de piraterie a fost descoperit în timpul campaniei pentru alegerea liderului Partidului Conservator, în urma căreia Liz Truss a devenit prim-ministru. Ea şi Kwarteng s-ar fi expus chiar la un "risc potenţial de şantaj" prin mesajele critice la adresa premierului de atunci, Boris Johnson.

Guvernul de la Londra nu a dorit să comenteze despre măsurile de securitate personale, dar a susţinut că are "sisteme solide de protecţie împotriva ameninţărilor cibernetice". Printre altele, miniştrii primesc regulat informări de securitate şi recomandări privind protecţia datelor.

Telefonul lui Liz Truss, spart de agenţi care ar lucra pentru Putin. Ce informaţii au copiat

Telefonul personal al lui Liz Truss, premier al Marii Britanii pentru o scurtă perioadă, a fost spart de hackeri ruşi, despre care se crede că ar lucra chiar pentru Vladimir Putin. 

Telefonul personal al fostului premier britanic Liz Truss din perioada în care aceasta ocupa funcţia de ministru de externe a fost piratat de agenţi suspectaţi că lucrează pentru preşedintele rus Vladimir Putin, a informat sâmbătă Daily Mail, informează Reuters.

Aceşti agenţi au obţinut acces la "detalii extrem de secrete" ale negocierilor cu aliaţi internaţionali, pe lângă mesajele private schimbate de Truss cu prietenul său apropiat, Kwasi Kwarteng, care a devenit ulterior ministru de finanţe, potrivit articolului apărut în presa britanică.

Se crede că printre aceste mesaje sunt şi discuţii cu miniştri de externe importanţi despre războiul din Ucraina, inclusiv detalii despre transporturile de arme. Au fost descărcate mesaje pe o perioadă de aproape un an, scrie Daily Mail, care citează surse anonime.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a refuzat să comenteze despre aranjamentele personale de securitate."Guvernul are sisteme solide pentru protecţia împotriva ameninţărilor cibernetice. Acestea includ briefinguri regulate de securitate pentru miniştri şi sfaturi privind protejarea datelor lor personale şi atenuarea ameninţărilor cibernetice", a declarat oficialul.

Actul de piratare a fost descoperit în timpul campaniei pentru alegerea liderului Partidului Conservator în urma căreia Liz Truss a devenit prim-ministru, a raportat Daily Mail.

Truss a fost nevoită să renunţe la mandatul de premier săptămâna trecută, succesorul său fiind Rishi Sunak.

Conform articolului apărut în Daily Mail, printre mesajele piratate sunt inclusiv critici la adresa premierului Boris Johnson făcute de Truss şi Kwarteng,"existând un risc potenţial de şantaj", scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel