Data actualizării:
Data publicării:

Kremlinul, condiţii pentru oprirea conflictului militar cu Ucraina. Există o listă

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Administraţia de la Kremlin a reafirmat, luni, 7 martie, condiţiile pentru oprirea intervenţiei militare.

„Putem opri operaţiunile militare în orice moment, după demilitarizare" şi dacă sunt îndeplinite condiţiile solicitate, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de BBC News.

Printre condiţii, acesta a menţionat recunoaşterea regiunii anexate Crimeea ca fiind teritoriu rus, recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk şi neutralitatea Ucrainei din punct de vedere militar. De asemenea, a cerut ca în Constituţia Ucrainei să fie introdusă o clauză clară prin care să existe garanţii că ţara nu va adera la NATO. Dmitri Peskov a susţinut că Rusia nu va mai formula alte revendicări teritoriale.

Amintim că a treia sesiune de negocieri între delegaţiile Ucrainei şi Rusiei este programată luni după-amiază.

Citește și: Vasile Dîncu: Dacă Moscova nu va fi oprită acum, stabilitatea statelor din vecinătatea estică este ameninţată

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu a transmis, luni, „dacă Moscova nu va fi oprită acum, stabilitatea statelor din vecinătatea estică este ameninţată”.

„România este determinată să facă mai multe, suntem hotărâţi să creştem bugetul pentru forţele armate de la 2% la 2,5%”, a spus ministrul Vasile Dîncu. 

„Blocuri de locuinţe, şcoli, spitale au devenit ruine. Joi noaptea, trupele ruse au atacat cea mai mare centrală nucleară din Europa, provocând un incendiu la o clădire administrativă care, din fericire, a fost stins. Toate aceste acţiuni inumane ne arată gravitatea situaţiei din Ucraina”, a zis Vasile Dîncu.

De asemenea, ministrul Vasile Dîncu a spus că „atacurile asupra principalelor centre urbane sunt crunte şi îndreptate inclusiv împotriva civililor”.

„În mod clar, au rolul de intimidare a populaţiei, de aceea diplomaţia trebuie să redevină principalul instrument pentru rezolvarea situaţiei. Au existat până acum două runde de negocieri între delegaţiile Ucrainei şi Federaţiei Ruse. Guvernul de la Kiev a transmis că, în urma discuţiilor, nu au fost înregistrate progrese semnificative, dar a fost, totuşi, crearea de coloane umanitare, fiind anunţată şi a treia rundă de negocieri. Sperăm că dialogul dintre cele două părţi să continue şi să ducă la încetarea focului şi la retragrerea trupelor ruse”, a mai spus ministrul Apărării. 

„Dacă Moscova nu va fi oprită acum, stabilitatea statelor din vecinătatea estică (...) este ameninţată”, a mai spus ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel