Kremlinul amenință din nou Ucraina: Vor fi considerate atacuri asupra Rusiei
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Kremlinul amenință din nou Ucraina: Vor fi considerate atacuri asupra Rusiei / Foto: Kremlin.ru
Kremlinul amenință din nou Ucraina: Vor fi considerate atacuri asupra Rusiei / Foto: Kremlin.ru
Kremlinul a lansat din nou amenințări la adresa Ucrainei.

Încercările Ucrainei de a returna teritoriile din Donbas după aderarea la Rusia vor fi considerate atacuri asupra țării, a amenințat purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitri Peskov, într-un briefing de presă, scrie Interfax.

"Fără îndoială. Constituția Federației Ruse va intra imediat în vigoare în legătură cu aceste teritorii, unde totul este foarte clar stabilit în acest sens", a răspuns el la o întrebare a jurnaliștilor în acest sens.

Potrivit acestuia, prevederile relevante ale Constituției Rusiei vor intra în vigoare din momentul în care republicile vor fi alipite la Rusia.

Cum se va face alipirea la Rusia

"Dacă referendumurile vor decide anexarea teritoriilor din Donbas la Rusia, procesul de aderare se va desfășura suficient de rapid și în deplină conformitate cu legislația rusă", a adăugat el.

"Desigur, va fi necesară o anumită decizie atât a parlamentului nostru, cât și a președintelui, semnarea actelor necesare este o serie întreagă de proceduri. Totul se va face în strictă conformitate cu legislația actuală", a mai spus Peskov.

În perioada 23-27 septembrie, în Republicile Populare Donețk și Lugansk, regiunile Herson și Zaporojie din Ucraina, au loc referendumuri privind aderarea la Rusia. Anterior a fost raportat că cetățenii care au părăsit aceste teritorii vor putea vota pe teritoriul Rusiei, Comisia Electorală Centrală a Rusiei a promis că va asigura acest lucru. Vladimir Putin a a declarat că va ajuta la asigurarea referendumului și va recunoaște rezultatul votului.

Au început referendumurile "simulate" în Doneţk, Luhansk, Zaporojie şi Herson de alipire la Rusia. Occidentul nu va recunoaște anexarea lor

Patru oficiali proruşi din patru regiuni contestate din Ucraina au anunţat că au deschis sediile de vot pentru aşa-numite referendumuri cu privire la posibilitatea ca localnicii să aleagă alipirea la Federaţia Rusă. Procesele de vot în regiunile Doneţk, Luhansk, Zaporojie şi Herson au fost descrise de către ţările occidentale drept o simulare. Potrivit unor informaţii, sunt folosite buletine de vot pe suport de hârtie, deoarece nu a fost timp, săptămâna aceasta, când au fost anunţate referendumurile, să se organizeze o procedură de vot electronic, scrie Rador.

NATO a condamnat joi planurile Moscovei de a organiza referendumuri în regiunile ocupate de Rusia în Ucraina şi a cerut tuturor statelor să respingă ceea ce a numit "încercările flagrante ale Rusiei de cucerire teritorială", relatează Reuters.

"Referendumuri simulate în regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson din Ucraina nu au legitimitate şi vor fi o încălcare flagrantă a Cartei ONU", se arată într-un comunicat al Consiliului Atlanticului de Nord, din care face parte statele membre ale Alianţei.

"Aliaţii NATO nu vor recunoaşte anexarea lor ilegală şi nelegitimă. Aceste teritorii sunt Ucraina", a adăugat sursa citată.

Referendumuri privind aderarea la Rusia urmează să aibă loc de vineri până marţi în mai multe regiuni aflate în principal sub controlul Rusiei în estul şi sudul Ucrainei, care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ţării. Vladimir Putin a anunţat de asemenea miercuri dimineaţă o "mobilizare parţială" a rezerviştilor, deschizând calea pentru o escaladare majoră a războiului din Ucraina. Liderul rus a spus că ţara sa este pregătită să utilizeze "toate mijloacele sale de apărare", inclusiv nucleare, pentru a "se apăra". Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel