Data publicării:
Kovesi vrea să ajute Moldova pentru aderarea la UE
Laura Codruţa Kovesi anunţă că Parchetul European este pregătit să sprijine Republica Moldova în parcursul său european.
Parchetul European este pregătit să ajute Republica Moldova în parcursul său european, a declarat astăzi la Chişinău şefa instituţiei, Laura Codruţa Kovesi.
Ea a subliniat că lupta împotriva corupţiei ar trebui să fie un proiect de ţară şi că întreaga societate ar trebui să fie implicată în acest proces.
Preşedinta Maia Sandu i-a cerut ajutor în investigarea fraudelor comise de oligarhii moldoveni fugari, dar şi în supravegherea utilizării de către Republica Moldova a fondurilor europene. Laura Codruţa Kovesi se află până pe 14 iulie într-o vizită de lucru la Chişinău, scrie Rador.
Maia Sandu îi cere lui Kovesi să o scape de corupții din Republica Moldova
”Combaterea corupției este angajamentul cu care am venit în fața oamenilor și ea rămâne prioritatea echipei de guvernare. Ne concentrăm eforturile pe eliminarea practicilor abuzive în gestionarea banilor și proprietăților publice și pe oferirea instituțiilor din sectorul justiției a instrumentelor eficiente ca să combată flagelul corupției. Astfel putem îmbunătăți relația cetățenilor cu statul și putem spori calitatea vieții oamenilor.
Progresele în acest domeniu vin însă mai greu, în special în cazul investigării corupției mari sau în identificarea și recuperarea activelor transferate peste hotare. Aici, avansarea investigațiilor depinde de colaborarea cu procurorii din alte jurisdicții. Contăm, în acest context, pe cooperarea dintre organele de urmărire penală din Republica Moldova și procurorii din cadrul Parchetului European (EPPO), prima instituție de urmărire penală la nivelul UE.
Am discutat aceste lucruri, astăzi, cu Procurorul-șef european, Laura Codruța Kövesi, care se află într-o vizită la Chișinău. Am salutat faptul că Procuratura Generală și șefa Parchetului European vor semna un acord de colaborare în acest sens. Contăm pe ajutorul EPPO în investigarea fraudelor comise de fugarii de justiția moldovenească în ultimii ani, dar și în supravegherea utilizării de către Republica Moldova a fondurilor europene.
Republica Moldova s-a angajat să avanseze în procesul de integrare europeană, iar funcționarea justiției și combaterea corupției rămân determinante în acest parcurs. Statul de drept, eficiența sectorului justiției și capacitatea instituțiilor de stat de a funcționa eficient, fără corupție, sunt hotărâtoare în calea noastră de euro-integrare.
Eliminarea flagelului corupției este importantă și în contextul gestionării fondurilor de dezvoltare, pe care țara noastră le va accesa în drumul spre UE. Banii oferiți de donatori trebuie folosiți eficient și onest, în interesul cetățenilor și al modernizării țării, pentru îmbunătățirea proceselor și serviciilor oferite oamenilor.”, a scris Maia Sandu, pe pagina de Facebook.
Preşedintele Maia Sandu, care s-a întâlnit în ianuarie 2021 la Bruxelles cu Laura Codruţa Kovesi, afirma cu acea ocazie că vrea să colaboreze cu instituţia europeană pentru a impulsiona reformele din sistemul justiţiei al republicii.
Parchetul European (EPPO) şi-a început activitatea la 1 iunie 2021, fiind responsabil cu anchetarea şi urmărirea penală a infracţiunilor care afectează bugetul Uniunii Europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News