Kovesi vede corupție peste tot. ”Nu există nicio țară curată în Europa, corupția e pretutindeni”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Kovesi / Inquam Photos / Octav Ganea
Kovesi / Inquam Photos / Octav Ganea
Procurorul șef european, Laura Codruța Kovesi, afirmă că nu există țară a Uniunii Europene fără corupție, corupția fiind prezentă peste tot. 

”Există un mit pe care aş dori să îl risipesc astăzi. Dacă Croaţia sau Bulgaria sau România are mai multe cazuri decât alte state membre ale UE, aceasta nu înseamnă că aceste ţări sunt mai corupte decât celelalte. Nu există nicio ţară curată în Europa, corupţia este prezentă pretutindeni”, a declarat Laura Codruța Kovesi într-o conferinţă de presă desfăşurată în timpul vizitei sale din această săptămână în Croaţia.

Procurorul șef EPPO a mai spus că ”Pot vedea că în Croaţia există o dorinţă de a descoperi acele infracţiuni şi de a le investiga. Cred că acest lucru este foarte important, atunci când vorbim despre corupţie şi lupta împotriva fraudei financiare, despre cum se comportă autorităţile. Dacă ele încearcă să ascundă sub covor acele probleme şi să descopere zero cazuri, aceasta nu înseamnă că nu există corupţie. Cred că numărul de cazuri reflectă existenţa voinţei politice şi că toată lumea face o muncă formidabilă”, a continuat procurorul șef EPPO, conform Agerpres.

Procurorul-şef european a adăugat că toate cazurile expuse sunt importante în egală măsură, indiferent dacă ele implică miniştri sau oameni obişnuiţi. ”Toţi sunt egali în faţa legii şi investigaţiile ar trebui să fie desfăşurate în acelaşi fel”, a afirmat Laura Codruţa Kovesi.

În prezent, EPPO tratează peste 1.200 de cazuri, a spus Kovesi, fără a oferi alte detalii.

”Croaţia va intra în zona euro în două luni şi sunteţi deja în zona EPPO, ceea ce aduce avantaje şi responsabilităţi. Avantajele înseamnă o protecţie mai bună a bugetului şi a supremaţiei legii şi instrumente mai bune pentru descurajarea bandelor infracţionale.Responsabilităţile încep cu descoperirea fraudei. Descoperirea este primul pas înaintea anchetelor, punerii sub acuzare, deciziilor, confiscărilor”, a adăugat şefa EPPO, conform sursei citate. 

Citește și: 

Ciuvică a reclamat-o pe Kovesi, iar USR-iștii au scos-o basma curată. Acum Ghinea și echipa lui s-au sucit / video

Comisia de etică a Universităţii ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca a venit cu un punct de vedere cu privire la teza de doctorat a ministrului Lucian Bode.

În urma verificărilor, Comisia de Etică a UBB i-a recomandat remedierea erorilor de citare care au survenit în cuprinsul a mai puțin de 7 pagini (2.95%) din totalul celor 220 de pagini ale tezei. 

Mugur Ciuvică a comentat acest subiect amintind faptul că USR-iștii care acum îi cer demisia lui Lucian Bode, în trecut, pe vremea când Laura Codruța Kovesi plagiase în lucrarea sa de doctorat, tăceau mâlc.

„Noi, de la Grupul de Investigații Politice, alături de Mircea Badea, am reclamat-o pe Kovesi pentru plagiat. Am avut un soft din America și am mers la CNATCDU. Am mers cu exemple și am arătat că din lucrarea ei de doctorat, ne ieșise plagiat în proporție de 40%. S-au mobilizat ăștia cu albitul lui Kovesi de n-am văzut așa ceva. Am cerut la CNATDCU să ia toată teza să o analizeze pentru a confirma ce am spus noi”, a zis Mugur Ciuvică.

„Profesorii care au analizat lucrarea au spus că teza Laurei Codruța Kovesi este foarte proastă, nu aducea nimic nou, era foarte slabă. CNATDCU putea să-i anuleze lucrarea și pentru calitatea tezei, nu doar pentru plagiat. Nimeni n-a făcut nimic”, a mai spus Mugur Ciuvică. Citește mai mult aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel