Kovesi: Parlamentul ar trebui să-şi motiveze refuzul de a aviza arestări
Procurorul şef al DNA Codruţa Kovesi consideră că Parlamentul ar trebui să-şi motiveze deciziile de a nu aviza arestarea senatorilor şi deputaţilor, ea apreciind că este încălcat principiul constituţional conform căruia toţi oamenii sunt egali în faţa legii.
Întrebată, la RFI România, cum e afectată activitatea DNA în cazurile în care Parlamentul refuză să avizeze cererile procurorilor privind reţinerea sau arestarea unor senatori şi deputaţi, Kovesi a răspuns: "În primul rând, se înfrânge un principiu constituţional şi un principiu al statului de drept şi anume că toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii şi am avut foarte multe situaţii în care cetăţenii n-au fost egali în faţa legii. În acelaşi dosar penal, persoanele care nu aveau calitatea de deputat sau senator au fost prezentate judecătorului cu propunere de arestare preventivă, au fost arestate preventiv pe 30 de zile, în timp ce aceia care au avut calitate de parlamentar, datorită votului în Parlament, nici măcar nu am putut propune această măsură. Este o discrepanţă clară în aplicarea legii".
Laura Codruţa Kovesi afirmă că "imunitatea parlamentară creează probleme în special atunci când vorbim de calitatea de ministru sau fost ministru".
"Avem situaţii în care aceste anchete au fost blocate datorită faptului că nu am primit acel aviz. Dacă avem un ministru sau fost ministru, care comite o faptă de natură penală şi deţine în acelaşi timp şi calitatea de senator sau deputat, trebuie să obţinem un aviz pentru începerea urmăririi penale. Atunci când acest aviz nu este obţinut, chiar dacă avem probe sau indicii sau celelalte persoane sunt trimise în judecată, acea persoană nu poate fi cercetată şi dosarul trebuie să fie închis cu privire la acele fapte. De foarte multe ori, se creează probleme în instanţele de judecată, când avem pe rol astfel de dosare, pentru că avocaţii celorlalte persoane implicate în dosar pe bună dreptate invocă acest lucru, că o parte dintre persoane sunt cercetate, sunt arestate preventiv, uneori chiar sunt şi condamnate, iar ceilalţi scapă prin simplul fapt că se dă un vot politic în Parlament", spune procurorul şef al DNA.
Cetățenii simpli suportă rigorile legii, parlamentarii nu
Ea argumentează că, atunci când este vorba despre fapte grave şi se impune măsura arestării preventive, un cetăţean care nu este parlamentar este supus rigorilor legii, în timp ce un parlamentar nu este supus rigorilor legii.
"Sigur, poţi să continui un dosar faţă de un parlamentar faţă de care n-ai dispus măsura arestului preventiv, dar vorbim de o aplicare neechitabilă a legii în acest caz. Sunt situaţii în care o persoană faţă de care nu dispui măsura arestului preventiv să poată părăsi ţara şi sunt foarte multe cazuri în care parlamentari faţă de care am cerut arestarea preventivă au plecat din ţară şi acum statul român cheltuie bani, cheltuie resurse pentru a identifica persoana respectivă, apoi urmează proceduri de extrădare, urmează proceduri de aducere în ţară, pentru care se cheltuie foarte mulţi bani din bugetul statului român", precizează Kovesi.
Procurorul şef al DNA consideră că Parlamentul ar trebui să îşi motiveze revuzul de a aviza arestări sau reţineri, tocmai pentru o mai mare transparenţă şi pentru a evita situaţiile confuze.
Regulamentul trebuie modificat
"Aceste refuzuri ale Parlamentului nu au fost motivate niciodată. Noi ca procurori şi mai mult, instanţele de judecată au nevoie de documente. O declaraţie publică nu ne ajută, aceste refuzuri nu sunt motivate în scris. Noi ca procurori când luăm o decizie, o motivăm, judecătorii când iau o decizie, o motivează. Parlamentul când respinge astfel de cereri, nu motivează niciodată".
Amintindu-i-se că Parlamentul a spus în repetate rânduri că nu este obligat să-şi motiveze refuzurile, Laura Codruţa Kovesi a sugerat modificarea regulamentului.
"Ştim acest lucru, dar au un regulament care poate fi modificat şi pentru o mai mare transparenţă şi pentru a evita situaţiile confuze, poate ar fi bine să o facă. Eu nu sunt în măsură să spun ce trebuie sau ce nu trebuie să facă Parlamentul, spun doar ce fac magistraţii, magistraţii îşi motivează toate deciziile", a subliniat Codruţa Kovesi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News