Data publicării:
Kovesi: DNA investighează 4.500 de dosare la nivel înalt și mediu
Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat că instituția pe care o conduce investighează în prezent 4.500 de dosare la nivel mediu și înalt.
"Dacă avem în vedere un criteriu cantitativ, în acest an, la nivelul DNA sunt în investigare peste 4.500 de cazuri de corupție la nivel înalt și mediu. Sigur că unii ar putea susține că acest număr de dosare indică o creștere a corupției în România. Într-o altă opinie, la fel de justificată, alții ar putea susține că de fapt a crescut eficiența instituțiilor anticorupție în a descoperi și investiga aceleași infracțiuni. Iată un exemplu în care același criteriu poate duce la concluzii diferite", a declarat Laura Codruța Kovesi la "Regula de aur a bunei guvernanțe și a luptei împotriva corupției: împletirea armonioasă a politicilor și a acțiunilor de implementare", organizată de Institutul Aspen România, conform Agerpres.
Kovesi, în Der Standard: șefa DNA dezvăluie cum se "toarnă" politicienii între ei
"În ultimii ani, DNA s-a ocupat în mod exclusiv de investigarea acțiunilor de corupție la nivel înalt comise în România și, în acest context, am putut experimenta eficiența diferitelor strategii anticorupție. Am avut acces la o multitudine de date statistice și, lucrul cel mai important, am fost supuși unor monitorizări permanente și extrem de detaliate, atât interne, cât și internaționale. DNA este instituția din domeniul judiciar care se bucură de cea mai mare încredere în rândul românilor și este unul dintre cele cinci exemple de bune practici amintite în raportul anticorupție al Uniunii Europene, după o evaluare a tuturor statelor membre ale Uniunii", a subliniat șefa DNA.
Laura Codruța Kovesi a precizat că "o abordare coerentă a fenomenului corupției nu se poate realiza dacă nu există în aceeași măsură voință politică și o atitudine fermă, unitară, a sistemului judiciar. Lipsa uneia dintre cele două condiții duce în timp la scăderea eficienței politicilor în combaterea corupției. (...) Justiția reprezintă un prim domeniu care trebuie curățat de corupție pentru a putea construi mai departe un sistem cu adevărat imparțial, independent și predictibil".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News