Efectul neașteptat al campaniei anti-corupție, în presa străină
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Kovesi
Kovesi
Laura Codruța Kovesi, șefa DNA, spune că mulți oameni de afaceri felicită procurorii pentru munca din ultima perioadă. Jurnaliștii de la Reuters menționează și un efect paradoxal al  luptei împotriva corupției din România: încetinirea investițiilor, deoarece oficialii evită să semneze pentru aprobarea unor proiecte de investiţii de teamă să nu devină ţinte ale procurorilor.

"O susținere de genul 'Mi-e frică să semnez că mă ia DNA' pare că nu ai încredere în oamenii cu care lucrezi, pare că oamenii din instituție nu sunt cinstiți. Acest lucru poate fi și extrem de periculos, înseamnă că nu ai încredere în sistemul de sub tine", a declarat Kovesi, miercuri, într-un interviu acordat radioului public.

"Am văzut poziții că speriem investitorii, mediul de afaceri. Sunt mulți oameni de afaceri care ne felicită pentru ce facem, toți vor un mediu concurențial corect și transparent", a mai adăugat Kovesi.

Kovesi: DNA are propriul serviciu de interceptări

Miniştrii şi funcţionarii publici, care altădată ar fi semnat pentru iniţierea unor proiecte, au început să devină ezitanţi în ceea ce priveşte aprobarea investiţiilor, notează Reuters, citat de Digi 24.

Inclusiv oficialii oneşti se tem că încheierea unor acorduri privind investiţiile vor atrage investigarea acestora de către procurori, urmând astfel altor funcţionari deja anchetaţi sau arestaţi.

"Nimeni nu mai ia decizii"

Observatorii consideră că, pe termen lung, lupta împotriva corupţiei va aduce beneficii enorme României. Momentan însă, acţiunile justiţiei din România conduc la încetinirea investiţiilor private şi la întârzierea semnării unor contracte cu firme care să execute proiecte ale guvernului, potrivit unei analize realizate de Reuters.

Ahmed Hassan, country managing partner la Deloitte România, spune că oamenii de afaceri pe care i-a întâlnit sunt de părere că lupta anticorupție trebuie declanșată mai devreme. 

„Dezavantajul luptei împotriva corupţiei - şi am observat acest lucru în mod special în ultimul an, inclusiv în legătură cu proiectele noastre - este că nimeni nu mai ia decizii. Unii oameni aşteaptă, poate va trece de mine şi altcineva îşi va da acordul. Asta nu e bine. Uneori proiecte strategice pot fi întârziate din cauza unor birocraţi neliniştiţi”, a afirmat Hassan.

„Cheltuielile de capital public continuă să fie foarte scăzute. Multe autorităţi ştiu că au probleme în ceea ce priveşte contractele, iar ritmul de lucru şi de aprobare a proiectelor este încetinit, pentru că se tem de probleme cu justiţia”, a declarat Ionuţ Dumitru,preşedintele Consiliului Fiscal.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel