Data actualizării:
Data publicării:

Kovesi amenință Comisia Europeană, prezidată de Ursula von der Leyen, cu un proces din cauza deciziei de a reduce fondurile Parchetului European

Autor: Mihai Preda | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Tensiunile dintre Parchetul European (EPPO) și Comisia Europeană au escaladat, procurorii europeni amenințând Comisia cu acțiuni în justiție din cauza deciziei acesteia de a reduce bugetul EPPO.

Laura Codruța Kövesi, șefa EPPO, a inițiat o procedură de soluționare amiabilă cu Comisia Europeană pe 9 aprilie, acesta fiind ultimul pas legal înainte de un litigiu. Dacă nu se ajunge la un acord, disputa ar putea ajunge până la Tribunalul General al UE, scrie POLITICO.

Procurorii se tem că nu își vor putea face treaba în mod corespunzător dacă Comisia își va pune în aplicare planul de a reduce bugetul EPPO, o mișcare anunțată în februarie și care a luat prin surprindere Parchetul European.

Într-o scrisoare trimisă la începutul lunii aprilie către trei înalți oficiali ai Comisiei, Kövesi susține că decizia Comisiei de a retrage sprijinul IT acordat EPPO riscă să împiedice parchetul să își îndeplinească sarcinile și misiunea. Suma de bani implicată este de aproximativ 5 milioane de euro, potrivit estimărilor EPPO.

Această dispută are loc în contextul în care EPPO a preluat recent un caz privind modul în care Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a gestionat achizițiile de vaccinuri împotriva Covid-19.

Comisia Europeană neagă orice încercare de a interveni în independența EPPO și a declarat că a susținut în mod constant activitățile EPPO de la bun început și respinge ferm orice insinuare că decizia Comisiei în procedura bugetară are vreo legătură cu vreo anchetă a EPPO.

Cu toate acestea, tensiunile au crescut în ultimele săptămâni, Kövesi cerând în mod public Comisiei să își reevalueze decizia de a reduce o parte substanțială din sprijinul pe care îl acordă echipei EPPO.

Este neobișnuit ca o instituție a UE să amenințe că va da în judecată Comisia, dar tensiunea crește de câteva săptămâni.

Această dispută are loc într-un moment în care numărul investigațiilor EPPO a crescut considerabil, în special în ceea ce privește fraudele legate de Facilitatea de redresare și reziliență a UE, care oferă fonduri UE pentru a stimula redresarea economică post-Covid.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel