Kosovo: Cerere pentru ridicarea imunităţii diplomatice a unui angajat rus al ONU
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Procurorul principal din Kosovska-Mitrovica a cerut miercuri ridicarea imunităţii diplomatice a unui rus angajat al ONU, suspectat de obstrucţionarea unei operaţiuni a poliţiei kosovare împotriva crimei organizate în nordul Kosovo, zonă locuită de o majoritate sârbă, informează AFP, potrivit Agerpres.

Misiunea Naţiunilor Unite în Kosovo (UNMIK) a indicat că rusul a fost rănit şi a fost reţinut pentru scurt timp de către poliţia kosovară marţi în cursul unei operaţiuni desfăşurate de aceasta în nordul ţării, care a dus la arestarea a zeci de poliţişti şi civili suspectaţi de contrabandă şi de alte infracţiuni. Forţele speciale kosovare au spus că au întâmpinat o 'rezistenţă armată' în unele zone din nordul majoritar sârb, unde civilii au ridicat baraje pentru a împiedica operaţiunea.

Potrivit şefului poliţiei din Kosovo, rusul şi un alt angajat ONU au fost arestaţi în timp ce se aflau într-un vehicul cu plăcuţe UNMIK, încercând să blocheze intrarea în localitatea Zubin Potok. Procurorul din Mitrovica, principalul oraş din nordul Kosovo, a declarat că a cerut ridicarea imunităţii diplomatice a rusului pentru 'obstrucţionarea' activităţii poliţiei. 'Potrivit dovezilor pe care le avem, el este suspectat că a luat parte la rezistenţa împotriva poliţiei', a declarat procurorul Shyqri Syla.

Arestarea cetăţeanului său a provocat furia Moscovei, care a denunţat marţi 'un act scandalos' şi o încălcare a imunităţii sale diplomatice. UMIK ceruse marţi eliberarea imediată a celor doi angajaţi ai săi, dar nu a dorit să comenteze pe acest subiect. Potrivit unui responsabil de la un spital din Mitrovica, rusul a suferit 'răni grave la cap' şi a fost transferat la Belgrad.

Această operaţiune reprezintă o intervenţie rară a poliţiei kosovare în nordul majoritar sârb, unde cea mai mare parte a populaţiei a rămas loială Belgradului după un deceniu de când Kosovo şi-a autoproclamat independenţa faţă de Serbia. Mai multe mii de sârbi au manifestat miercuri la Mitrovica împotriva raidurilor poliţiei kosovare. În timpul acţiunii de protest, liderul politic al sârbilor, Goran Rakic, a condamnat arestările operate de poliţia kosovară şi a asigurat că 'sârbii nu vor pleca, în pofida brutalităţilor'. Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a denunţat marţi operaţiunea poliţiei kosovare ca pe o încercare de a intimida şi a alunga sârbii din zonă, acuzând-o de folosirea violenţei împotriva sârbilor neînarmaţi şi a plasat armata sârbă în stare de alertă maximă, conform Tanjug. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel