Kosovo acuză Uniunea Europeană: Au avut mult de lucru în atacarea viitorului Kosovo
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Premierul kosovar Albin Kurti a acuzat un mediator al Uniunii Europene că a luat parte Serbiei.

Kurti a spus că emisarul UE Miroslav Lajcak s-a coordonat cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic să facă presiune asupra sa pentru a implementa doar o parte din acordul semnat în acest an ce ar putea deschide calea către normalizarea relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina.

Pe 14 septembrie a existat o poziţionare clară a mediatorului împotriva Kosovo. Au avut mult de lucru în atacarea viitorului Kosovo, a declarat şeful executivului kosovar într-o conferinţă de presă la Pristina.

Kurti şi Vucic s-au întâlnit joi la Bruxelles, însă discuţiile nu au dus la niciun rezultat, potrivit şefului diplomaţiei europene Josep Borrell. Acesta a spus că Albin Kurti nu este pregătit să avanseze cu crearea unei asociaţii a oraşelor cu majoritate sârbă prin care să se acorde mai multă autonomie sârbilor din nordul Kosovo, un obiectiv aprobat de Pristina în urmă cu 10 ani.

Fie vom implementa întregul acord, fie nu vom implementa doar ce vrea Serbia. Această logică este moartă, a afirmat Albin Kurti.

Numeroşi membri ai comunităţii sârbe, majoritară în patru oraşe din nordul Kosovo, nu recunosc autoritatea Pristinei şi sunt fideli Belgradului. Sârbii au boicotat alegerile municipale din aprilie în aceste localităţi, ceea ce a dus la alegerea de primari de etnie albaneză cu o rată de participare de sub 3,5%.

Etnicii albanezi constituie peste 90% din populaţia Kosovo, cei 120.000 de sârbi fiind majoritari doar în nordul regiunii, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel