Data publicării:

Gustav Klimt, jubileu la 150 ani

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp
Klimt jubileum
Klimt jubileum

Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la nașterea artistului austriac Gustav Klimt. Evenimentul va fi celebrat pe toată durata acestui an la Palatul Belvedere Superior, din Viena. Aici se realizează cea mai mare expoziție din lume dedicată lui Klimt.

Autor: Diana-Monica Vulpescu

Societatea vieneză îl pune din nou în lumină pe Gustav Klimt, artisul care a contribuit la ruperea de conservatorismul artei academice și impunerea unui stil nou, mai personal. Prin această viziune nouă, Klimt devine o figură importantă în istoria artei. Mișcarea la a cărei fonadare a contribuit, „Wiener Sezession”, nu propune un manifest sau un stil anume; naturalismul, realismul și simbolismul coexistă. Artiștii sunt încurajați să își găsească o formă proprie de exprimare.

După ce abandonează academismul care îi caracterizează primele lucrări, Klimt găsește într-adevăr o formă de expresie total autentică, prin care devine foarte ușor de identificat. El îmbină suprafețe plane, pur decorative cu planuri realiste și creează astfel o nouă percepție a spațiului și volumului. Un exemplu sunt nudurile care apar mereu în prim plan, desenate realist. Ele sunt proiectate pe o suprafață decorativă, din care ies, intră și se întrepătrund. O altă trăsătură este erotismul, care se realizează atât la nivel alegoric, cât și prin simbolurile alese.

Poate cel mai cunoscut sărut din lume, tabloul „Der Kuss” (Sărutul) va fi piesa centrală a expoziției. Bărbatul cuprinde femeia într-un sărut extatic într-un cadru auriu, simbol al unui spațiu divin, absolut. Ea întoarce capul spre privitor. Într-un gest de fermecare sau în semn de refuz? Nu știm. Dar frumusețea desenului, încărcătura simbolică și originalitatea fac ca acest sărut să emoționeze. La nivel simbolic, desenele dreptunghiulare de pe mantia lui și florile, de pe mantia ei vorbesc despre perechea masculin-feminin.

Expoziția face o incursiune în evoluția artistică a lui Klimt. Ea este compusă din 120 de obiecte, dintre care 30 sunt picturi. Acestea corespund celor șapte teme care au dominat imaginarul artistic al lui Klimt și anume: Compania artistului, Familia, Secession, Perioada de aur, Peisaje, Portrete de Femeie, Războiul Mondial și Moartea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel