Klaus Iohannis a zis că ”sunt șanse” ca România să adere la Spațiul Schengen: Garanția nu există încă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: presidency.ro
Foto: presidency.ro
Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre aderarea României la Spațiul Schengen.

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că „sunt șanse” pentru România să aderare la Spațiul Schengen.

„Garanția nu există încă. Pe de altă parte, este bine să se știe că ne implicăm cu toții pentru a reuși acest lucru: și eu, și Guvernul, și Parlamentul, majoritatea europarlamentarilor, MAI lucrează intens la aceste chestiuni. Sunt șanse, fiindcă nevoia de unitate în Europa a devenit și mai clară cu ocazia războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei. (...) După atâția ani de așteptate, cred că toți liderii și-au dat seama că acest pas nu poate decât să îmbunătățească unitatea UE și soliditatea noastră în abordare”, a spus Klaus Iohannis.

Aderarea României în Schengen. Rareș Bogdan, în Parlamentul European: Nu ne obligați să jucăm și noi dur! Am fost prea eleganți și tăcuți

Rareș Bogdan a susținut un discurs dur în Parlamentul European privind aderarea României la spațiul Schengen.

"De 11 ani, 2 țări europene, pe care românii le tratează cu respect, îi umilesc sistematic, blocând aderarea la Schengen. Și asta deși companiile lor au afaceri uriașe în România și dețin o bună parte din sistemul bancar și de asigurări. Mereu, România și-a tratat partenerii cu respect. Ce trebuie să mai facem pentru a fi tratați de la egal la egal și respectați de toți membrii UE? Să provocam o criză alimentară la nivel european? Să blocăm la graniță trenurile și sutele de camioane cu cereale, care traversează zilnic România pentru a ajunge pe piețele occidentale, în Olanda, Belgia, Franța, Austria, Germania, Italia?

Nu ne obligați să jucăm și noi dur! Am fost mult prea eleganți și tăcuți până acum. Nu suntem mai puțin europeni decât cei din Vest. Nu-i trimiteți pe alegătorii români către populiști și eurosceptici. Blocarea României în afara Schengen este o nedreptate față de un popor profund european.

"Nu vă bateți joc încă o dată de România"

Acum 500 de ani, un român a fost primul european care l-a înfrânt si blocat pe cuceritorul Constantinopolului, Mehmet al 2-lea. Se numea Iancu de Hunedoara. În onoarea lui, și astăzi, toate bisericile catolice din lume trag clopotele la ora 12. Vă avertizez că, acum, Mehmet al 2-lea se numește Putin. A atacat Ucraina cu tancurile, dar a atacat și eurosistemul.

Are două arme: minciuna și politicieni cărora le oferă sprijin. Are oameni care deja le spun românilor că eurosistemul i-a abandonat. Pentru a anula orice demers antieuropean și pentru a anula discursul eurosceptic în interiorul granițelor României, țara mea trebuie să fie obligatoriu în Schengen! Nu vă bateți joc încă o dată de România. Ajunge!", a spus Rareș Bogdan, într-un discurs susținut în Parlamentul European (vezi imaginile AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel