Data publicării:
Klaus Iohannis propune semnarea unui PACT
Prezidențiabilul ACL, Klaus Iohannis, le propune, în special candidaților la alegerile prezidențiale, semnarea unui pact.
Pactul pe care îl propune Klaus Iohannis este unul național pentru stabilitate și democrație.
"Eu, Klaus Iohannis, pornind de la angajamentul nostru de a respecta principiile și valorile democratice împotriva oricăror derapaje, având în vedere situația internațională care impune maxim de seriozitate și responsabilitate în acțiunea întregii clase politice, constat cu îngrijorare degradarea continuă a mediului economic și social pe fondul recesiunii economice, scăderii dramatice a investițiilor și a diminuării semnificative a puterii de cumpărare a cetățenilor, respingând ferm asaltul împotriva instituțiilor democratice și a statului de drept din partea actualei puteri precum amnistia și grațierea, modificarea abuzivă și neconstituțională a legislației electorale, legiferarea traseismului politic și a mitei electorale, propun elaborarea și asumarea Pactului național pentru stabilitate și democrație", a anunțat Klaus Iohannis, într-o conferință de presă.
Primul punct al Pactului propus de Iohannis prevede "respingerea proiectului privind amnistierea și grațierea", care, în opinia sa, "atârnă ca o piatră de moară de gâtul Parlamentului și al statului de drept din România".
Iohannis a mai apreciat totodată că societatea are nevoie de "o garanție asumată public de toți candidații la alegerile prezidențiale că nu vor acționa pentru grațierea oamenilor politici condamnați definitiv pentru acte de corupție".
Scenariu din PSD: Elena Udrea, candidat iepure pentru Klaus Iohannis
Un alt punct al pactului propus oamenilor politici prevede renunțarea la toate demersurile îndreptate "în direcția fraudării alegerilor și a vicierii voinței electoratului: OUG 45/ 2014, care facilitează turismul electoral și votul multiplu, OUG 55, care favorizează traseismul politic, mita electorală și șantajul împotriva primarilor și consilierilor locali".În document, Klaus Iohannis a mai solicitat renunțarea la alocarea banilor publici către comunități locale "pe criterii politice și clientelare", asigurarea funcționării normale și depolitizate a instituțiilor precum CNA, TVR, Curtea Constituțională, CSM, Curtea de Conturi, ASF, DGIPI".
Totodată, liderul liberal a cerut și organizarea de dezbateri naționale la nivel parlamentar și extraparlamentar pe teme de interes major: justiție, stat de drept, politică energetică, educație, sănătate, politică externă, economie.
Traian Băsescu, despre mandatul Corinei Crețu: "O glumă de la Bruxelles"
Potrivit documentului, asumarea acestui Pact național pentru stabilitate și democrație de către toți actorii politici, conducători și partide, instituții (Președinție, Guvern, Parlament, autorități locale) este "o expresie a voinței de a respecta principiile democrației în competițiile electorale și în politică, în general".
"Îmi manifest sprijinul și încrederea că principiile și măsurile pe care le propun astăzi tuturor celorlalți candidați și forțe politice vor asigura cadrul pentru o competiție electorală sănătoasă, reală, în interesul românilor și solicit candidaților menținerea dezbaterii politice într-un cadru sobru, cu teme cu adevărat de interes pentru cetățean", a mai afirmat Klaus Iohannis.
Întrebat dacă îi va trimite acest document și președintelui Traian Băsescu, liderul PNL a replicat: "Categoric. Eu trimit acest pact tuturor actorilor politici, ține de fiecare dacă îl semnează sau nu".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News