KLAUS IOHANNIS - PROCES ANI, INCOMPATIBILITATE. Sergiu Andon: Iohannis își va duce mandatul la capăt, indiferent de sentința ICCJ
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Avocatul Sergiu Andon susține că mandatul de președinte al lui Klaus Iohannis nu este pus în pericol de o eventuală decizie definitivă care l-ar declara incompatibil pe liderul PNL.

La scurt timp după ce magistrații de la Curtea Supremă au admis în principiu recursul ANI, Sergiu Andon a declarat că președintele ales își va duce mandatul la capăt, indiferent de decizia definitivă a ÎCCJ. Dacă va fi declarat incompatibil, Klaus Iohannis nu va mai putea candida pentru al doilea mandat, a continuat avocatul.

Citește aici detalii: Lovitură pentru Iohannis! Ce a decis ÎCCJ în procesul cu ANI

"Indiferent care va fi verdictul, dl Klaus Iohannis își va termina mandatul, pe care nu i-l poate deranja absolut nimeni, din momentul validării alegerilor și, cu atât mai mult, din momentul depunerii jurământului. După acest moment, mandatul lui încetează fie la cinci ani, fie într-una din modalitățile prevăzute de Constituție, dar din care nu face parte și constatarea incompatibilității. 

Iar la sfârșitul mandatului de cinci ani, dacă verdictul din ianuarie va fi de admitere a recursului ANI și de menținere a raportului de evaluare și va rămâne și legea incompatibilităților neschimbată în cinci ani - ceea ce e puțin probabil, atunci dl Iohannis nu va mai putea candida încă o dată. 

Dacă însă recursul va fi respins, atunci nu mai produce niciun efect. Dar oricum mandatul este intangibil. 

Imunitatea privește penalul. Asta (n.r. - incompatibilitatea) nu are nicio legătură cu penalul. Are legătură cu penalul dacă ar fi separat într-un proces penal condamnat și pentru conflict de interese, dar deocamdată s-a sesizat numai incompatibilitatea, care nu e ceva penal și nu are legătură cu imunitatea", a declarat Sergiu Andon, marți, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

Vezi și: Bolcaș: Mandatul lui Iohannis ar putea fi pus în discuție

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel