Klaus Iohannis, prima lovitură. MCV ar putea continua numai în cazul Bulgariei
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Bulgaria ar putea rămâne singura țară monitorizată prin Mecanismul de Cooperare și Verificare al Comisiei Europene, a declarat ambasadorul Marii Britanii la Sofia, Jonathan Allen, într-un interviu acordat joi postului bTV, preluat de Novinite, scrie Agerpres.

Jonathan Allen a sugerat că s-ar putea renunța la Mecanismul de Cooperare și Verificare în cazul României, urmând ca Bulgaria să rămână singura țară din UE al cărei sistem de justiție este monitorizat de Bruxelles, adaugă Novinite.

Comentariile ambasadorului britanic confirmă temerile că raportul MCV privind Bulgaria, ce va fi prezentat la sfârșitul lunii ianuarie, va fi unul negativ, notează agenția bulgară de presă.

Ambasadorul britanic a declarat că trimiterea de foști miniștri și șefi de agenții de stat la închisoare, așa cum a făcut România, ar arăta că Bulgaria are instituții independente care nu sunt supuse presiunii politice, precizează sursa citată.

Citește și: Klaus Iohannis, pe Facebook: Ar trebui sau nu să participe Procurorul General la ședințele CSAT?

Jonathan Allen a mai subliniat, citat de dnevnik.bg, că rapoartele de monitorizare ale Comisiei Europene continuă să arate că, pentru al optulea an la rând, sistemul de justiție nu respectă pe deplin standardele europene. El a spus că cel mai bun motiv pentru a introduce schimbări este acela că poporul bulgar vrea acest lucru, și nu pentru că o cere Bruxellesul.

Președintele Klaus Iohannis a declarat recent, referitor la ridicarea MCV,  că acesta  "a fost și este util, ne ajuta. Nu ne-a fost impus, a fost convenit în negocierile de aderare. A fost inventat ca instrument de control și verificare pentru a ajuta România și există obiective clar stabilite. În momentul în care Romțnia și-a îndeplinit clar 100% obiectivele, e clar că instrumentul a devenit caduc".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel