Data publicării:

Klaus Iohannis, mesaj la aniversarea a 100 de ani de la instalarea administraţiei româneşti în Timişoara

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Politica
WhatsApp
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă un mesaj cu prilejul aniversării a 100 de ani de la instalarea administraţiei româneşti în Timişoara.

Acesta a subliniat că, în anul marcării a 30 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, izbucnită la Timişoara, moment fundamental în istoria contemporană a României, evocarea faptelor de acum un secol capătă o puternică semnificaţie.

O zi cu un simbolism aparte



"3 august 1919 este o zi cu un simbolism aparte pentru Timişoara, fiind data când s-a împlinit Proclamaţia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 prin instalarea administraţiei româneşti în Banat. Prin extinderea administraţiei româneşti la Timişoara şi în Banat, ţara noastră căpăta, pentru prima oară, conturul tuturor provinciilor locuite de români. Instalarea administraţiei româneşti la Timişoara trebuie apreciată în contextul ei diplomatic şi militar, în care România se dovedea loială în aplicarea tratatelor semnate cu Aliaţii şi, în acelaşi timp, o forţă contributoare la stabilitatea regiunii, ameninţată de bolşevism. În anul marcării a 30 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, izbucnită la Timişoara, moment fundamental în istoria contemporană a României, evocarea faptelor de acum un secol capătă astăzi o puternică semnificaţie. Cursul spre edificarea unui stat de drept, a unei democraţii liberale, este o trăsătură caracteristică a evoluţiei societăţii româneşti, pentru care au lucrat toate generaţiile, începând cu anul 1848. La edificarea unui stat fundamentat pe libertate, solidaritate şi pe respectul şi fructificarea tuturor identităţilor, timişorenii au contribuit din plin", precizează şeful statului în mesaj.

Vezi și: Voltaj, piesă în memoria Alexandrei. Călin Goia: Toți am greșit față de ea

România este parte integrantă



Klaus Iohannis subliniază că "România este parte integrantă a proiectului unei Europe unite, ca spaţiu al securităţii, prosperităţii, justiţiei sociale şi coeziunii", iar "românii şi-au însuşit acest proiect pentru că vine în continuarea aspiraţiilor puse în operă de înaintaşii noştri".

"Timişoara este unul dintre locurile în care acest proiect are rădăcini puternice: oraşul în care s-a desăvârşit România acum 100 de ani este şi locul de unde a izvorât, prin jertfă, libertatea de care ne bucurăm astăzi. Acum un secol, prin forţa voinţei populare şi dăruirea pe câmpul de luptă, prin angajamentul politic al elitelor şi stăruinţa diplomaţilor, românii au arătat că sunt dispuşi să se jertfească pentru aspiraţiile lor legitime, dar şi că pot construi un stat modern, pe model occidental, o patrie a egalităţii în drepturi între toţi cetăţenii. Acesta este mesajul fundamental al actului de la 3 august 1919, pe care armata ţării şi administraţia publică a Timişoarei l-au primit de la înaintaşi, moştenirea pe care suntem datori să o onorăm şi să o transmitem, reîncărcată prin acţiunile noastre, generaţiilor următoare", spune preşedintele. 

Persoanele active social, un risc mai redus de demenţă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel