Klaus Iohannis, mesaj către primari la Gala Asociaţiei Municipiilor din România
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis luni, 9 decembrie a.c., un mesaj în cadrul Galei Asociaţiei Municipiilor din România. Mesajul a fost prezentat de către doamna Nicoleta Nicolae-Ioana, Consilier de Stat - Cabinetul Preşedintelui.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

Îmi face o deosebită plăcere să transmit cele mai bune gânduri şi un mesaj de încurajare tuturor participanţilor la Gala Asociaţiei Municipiilor din România. Evenimentul pe care îl organizaţi a devenit deja unul cu tradiţie în peisajul administraţiei publice locale din România şi sunt bucuros să acord, pentru al treilea an consecutiv, Înaltul Patronaj acestei Gale. Vă felicit pentru tot ceea ce faceţi în slujba cetăţenilor, munca dumneavoastră este una esenţială pentru dezvoltarea României!

Din păcate, în ultimii ani, România s-a confruntat cu serioase dificultăţi de ordin financiar şi legislativ, generate de o guvernare iresponsabilă. Aţi primit mai puţini bani, dialogul cu autorităţile centrale, atunci când a existat, a fost unul arid şi lipsit de rezultate concrete, problemele acute semnalate de dumneavoastră s-au lovit, la centru, de un zid al nepăsării şi al incompetenţei. Aţi fost astfel nevoiţi să vă descurcaţi, fiecare cum a putut, riscând să pierdeţi, şi nu din vina dumneavoastră, sprijinul cetăţenilor şi încrederea celor care v-au votat. Această perioadă nefastă s-a încheiat. Noul guvern şi, mai ales, o nouă majoritate parlamentară vor trebui să corecteze nedreptăţile din trecut şi să reclădească pe fundamente trainice relaţia cu autorităţile locale.

Membrii Asociaţiei Municipiilor din România ştiu prea bine că în viaţa cetăţii există un principiu esenţial - interesul public este întotdeauna prioritar. Numai plecând de la acest principiu se pot construi sisteme educaţionale şi de sănătate performante, un transport public eficient, un parteneriat solid cu mediul de afaceri şi, cel mai important, o relaţie onestă cu cetăţenii.

Gala Asociaţiei Municipiilor din România este un proiect care stimulează competiţia între municipii pentru obţinerea celor mai bune rezultate la nivelul administraţiei publice locale. Totodată, este un foarte bun prilej de a discuta despre aplicarea cât mai extinsă a bunelor practici care şi-au dovedit deja eficienţa în dezvoltarea diverselor comunităţi locale. Acest lucru este extrem de benefic, pentru că, de cele mai multe ori, nu doar competiţia, dar şi preluarea unor modele de excelenţă generează performanţă.

Prin distincţiile pe care le oferiţi, îi încurajaţi pe toţi cei care au responsabilitatea de a îmbunătăţi viaţa cetăţenilor ţării noastre să implementeze soluţii tot mai inovatoare, cu rezultate remarcabile.

În administraţia publică locală din România, ca şi în alte domenii, implicarea profesioniştilor este vitală. Oameni ca dumneavoastră, care îşi înţeleg misiunea, care au foarte mari responsabilităţi, merită să fie onoraţi şi recompensaţi. De priceperea şi seriozitatea dumneavoastră, de hotărârea cu care acţionaţi depinde buna funcţionare a comunităţilor locale şi, în definitiv, o viaţă mai bună pentru românii noştri.

Trăim astăzi într-o lume cu o dinamică accelerată, în care lucrurile se schimbă şi evoluează de la zi la zi. Aspecte care, în trecut, nu ocupau un rol central pe agenda publică, cum ar fi digitalizarea, eficienţa energetică, protecţia mediului, regenerarea urbană s-au transformat în domenii de referinţă pentru administraţia publică locală. Faptul că aţi reuşit să implementaţi proiecte în aceste domenii, pentru care sunteţi astăzi premiaţi, reprezintă un mare câştig pentru comunităţile pe care le reprezentaţi. Este important să ţineţi pasul cu evoluţiile de la nivel european şi global, astfel încât municipiile din România să devină competitive şi să se dezvolte sustenabil.

Anul acesta se acordă, pentru prima dată, un Premiu Special pentru inovare în administraţia publică. Acest lucru dovedeşte că, la nivel local, provocările societăţii de astăzi, aflate într-o continuă expansiune, sunt tratate foarte serios. Inovarea reprezintă, în esenţă, motorul progresului. Înţelegând acest lucru, vă pregătiţi încă de astăzi comunităţile să facă faţă provocărilor zilei de mâine.

Vă îndemn să acţionaţi în continuare pentru modernizarea şi dezvoltarea comunităţilor locale, pentru respectarea valorilor democraţiei şi ale statului de drept, toate acestea în beneficiul cetăţeanului. De implicarea şi profesionalismul dumneavoastră depinde în mare măsură viitorul României!

Vă doresc mult succes!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel