Data publicării:

Klaus Iohannis, la reuniunea informală a Consiliului European şi la Summitul UE

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Administrația Prezidențială
Sursă foto: Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, marţi şi miercuri, la reuniunea informală a Consiliului European şi la Summitul Uniunea Europeană (UE) - Balcanii de Vest, care vor avea loc în Slovenia, la Brdo, a informat Administraţia Prezidenţială.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, pe agenda reuniunii Consiliului European principalul subiect de discuţie vizează rolul UE la nivel global. În acest context, vor fi abordate situaţia din Afganistan, acordul de securitate dintre SUA, Marea Britanie şi Australia (AUKUS), precum şi relaţiile cu China.

La Summitul UE - Balcanii de Vest vor fi discutate aspecte legate de reafirmarea perspectivei europene pentru ţările din regiune, cooperarea cu acestea pentru gestionarea efectelor crizei sanitare în plan socio-economic, consolidarea dialogului şi a cooperării în domeniul politic şi securitar, transmite Agerpres. 

Iohannis: Pandemia de COVID-19 a fost dublată de o epidemie a dezinformării

Pandemia de COVID-19 a fost dublată, în recentul an, de o epidemie a dezinformării, a afirmat, luni, preşedintele Klaus Iohannis, la deschiderea anului universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila".

"Din nefericire, în ultimul an, pandemia de COVID-19 a fost dublată de o epidemie a dezinformării, prin care ani şi ani de formare medicală au ajuns să fie contestaţi în baza unor opinii fără fundament ştiinţific sau chiar în baza unor dezinformări deliberate care circulă pe reţelele de socializare. Această epidemie de fake news a pus la îndoială eficienţa vaccinurilor obţinute prin metode perfecţionate de-a lungul anilor. Toate acestea fac munca dumneavoastră deja grea mai dificilă decât ar trebui", a spus şeful statului.

El a concluzionat că "vaccinul, de exemplu, este cel mai eficient instrument de limitare a efectelor pandemiei şi acest fapt rămâne un adevăr, indiferent de opiniile unora sau altora".

"Trebuie să facem mai multe eforturi pentru a-i ajuta pe oameni să conştientizeze că cercetarea medicală şi farmaceutică se bazează pe rigori ştiinţifice mai înalte chiar decât în alte domenii, pe o verificare meticuloasă a datelor şi pe o monitorizare continuă a pacienţilor. Asta face ca anumite evidenţe să nu aibă niciun motiv pentru a fi contestate", a punctat şeful statului.

Iohannis a amintit că "unul dintre obiectivele majore ale Proiectului 'România Educată' este reducerea semnificativă a analfabetismului funcţional şi ştiinţific".

"Ne propunem să creştem capacitatea absolvenţilor educaţiei obligatorii de a se informa din surse credibile şi de a discerne între informaţiile verificate şi speculaţii", a afirmat Iohannis şi a subliniat că "înţelegerea şi asimilarea inovaţiilor ştiinţifice recente sunt condiţii obligatorii pentru ca România să progreseze rapid şi să reducă masiv decalajele faţă de statele puternic dezvoltate".

"Este necesar să integrăm inovaţia pe toate palierele vieţii noastre, în societate, în economie şi, evident, în educaţie", a spus preşedintele.

Totodată, el a spus că prevenţia trebuie să debuteze timpuriu, încă din primii ani de şcoală. "De aceea, m-aş bucura să văd tot mai mulţi profesionişti şi tot mai multe opţiuni de carieră în sfera medicinei şcolare", a mărturisit Iohannis. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel