Klaus Iohannis, după discuțiile pe care le-a avut cu Joe Biden: Nu a fost vorba despre promisiuni concrete între noi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Klaus Iohannis
Sursa foto: Facebook Klaus Iohannis
Klaus Iohannis face mai multe declarații, după discuțiile avute cu Joe Biden în cadrul B9.

Principalele declaratii:

- Sprijinul pentru Ucraina înseamnă sprijin pentru securitatea României şi a NATO în ansamblu. România va rămâne alături de autorităţile de la Kiev oricât va fi necesar pentru că ei să câştige acest război. România va primi cu braţele deschise refugiaţii din Ucraina.

- Am subliniat necesitatea de a susţine cu toată forţa ordinea internaţională bazată pe reguli ,în ciuda eforturilor Moscovei de a distruge acest pilon al păcii şi al prosperităţii noastre comune.

- Am susţinut necesitatea de a ne spori angajamentul faţă de partenerii cei mai vulnerabili în fața agresiunii ruse.

- Credem că noi, în calitatea noastră de vecin direct al Ucrainei, putem să contribuim pentru ca şi ajutorul dat de alţii să ajungă în Ucraina. Pentru ca aceste lucruri să se întâmple, în fapt, credem că într-un război este important să faci lucrurile aşa cum trebuie. La sfârşit, când războiul este câştigat, se poate vorbi mai mult. Este în interesul tuturor părţilor să facem mult şi bine atunci când trebuie şi să vorbim puţin, dar bine.

- Nu a fost vorba despre promisiuni concrete între noi, ci despre evaluare, despre ce putem pune pe masa Summitului de la Vilnius, să vedem cum putem sprijini Ucraina.

- Noi suntem aici, rămânem aici şi vrem ca această zonă a Mării Negre să fie foarte bine pregătită şi consolidată. Până când am pus noi pe masă NATO această chestiune, nu a existat o abordare a NATO concretă pentru această zonă. De atunci, s-a lucrat. NATO are o strategie pe Marea Neagră şi iată că şi SUA lucrează pe o astfel de strategie. Noi vom contribui cu tot ce ştim, cu evaluările noastre şi, în caz că va fi nevoie, cu specialiştii noştri. Este în interesul nostru.

- Rusia a purtat permanent un război hibrid, în ultimii ani. Ştim că a existat tot timpul o presiune asupra Moldovei pentru a induce nesiguranţă şi instabilitate. Nu avem informaţii, acum, că acţiuni practice ar fi iminente, dar nu trebuie să subestimăm importanţa acestor atacuri informaţionale. Oamenii din Moldova se simt ameninţaţi, se simt în nesiguranţă dacă află despre astfel de intenții şi cred că şi aici România şi romanii joacă un rol important: să le dăm asigurări, să înţeleagă că noi suntem alături de ei nu numai cu vorba, ci şi cu fapta, cu energie, cu carburant, cu lemn, cu bani, cu consultanţă. Este, pe de altă parte, un moment care sigur va genera foarte multe discuţii. Decretul anulat nu se referea doar la Moldova şi la Chişinău. Cât de curând urmează să apară noul decret care descrie politica externă în acest domeniu.Este important şi pentru cetăţenii din Moldova şi pentru noi cum se va poziţiona oficial Rusia în aceste chestiuni. Noi suntem alături de Moldova.

- România este dispusă să sprijine Moldova în orice scenariu. Cum va arăta acest sprijin concret depinde de evoluţia situaţiei geopolitice. În acest moment, îi sprijinim cu electricitate, gaz, dar eu personal sunt dispus să mergem mult mai departe, dacă situaţia o va impune.

Situația canalului Bâstroe

Întrebat de situația canalului Bâstroe, Klaus Iohannis a spus:

"Există o preocupare legitimă pentru Delta Dunării, însă nu trebuie să amestecăm îngrijorarea şi măsurile concrete pentru prezervarea biosferei cu diverse abordări politice de moment. Pe acel canal se draghează de ani de zile. Evident că aceste chestiuni sunt limitate de înţelegeri internaţionale şi trebuie respectate de toate părţile. Pentru a şti ce se întâmplă acolo, este nevoie să vorbim cu ucrainenii, doar că acest lucru nu prea s-a întâmplat.

La noi, o serie de politicieni s-au inflamat fără să verifice ce se întâmplă acolo. Ucrainenii au solicitat să existe discuţii la nivel de expert şi cu Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului şi pe alte paliere. Aceste discuţii nu au avut loc, dar ai noştri inflamați şi hotărâţi fac afirmaţii care nu au încă un fundament dovedit.

Uncrianenii afirmă că draghează pentru întreţinere. Să se verifice împreună cu ei! Cred că este foarte bine ca politicienii noştri, înainte să ţină discursuri inflamate, să lase experţii şi specialiştii să vadă ce se întâmplă acolo, dacă se respectă sau nu legislaţia internaţională, să se discute în bilateral, dar şi cu Comisia Europeană pentru a se lua măsurile care se impun.

Ucrainenii nu au nevoie să fie certați. Au nevoie de sprijin. Nu mă înțelegeți greşit! Nu vreau să se tolereze lucrări care pun în dificultate biodiversitatea Deltei Dunării, dar nu este bine nici să ne ambalăm fără să ştim despre ce este vorba. Multe declarații sunt nepotrivite şi neproductive.

Îi invit pe toţi cei care sunt preocupaţi să aştepte până când experţii se întâlnesc, discută, verifică, concluzionează şi vin cu un plan de măsuri. Este abordarea cea mai corectă şi care ne duce la rezultate. Şi ucrainenii fac lucrări pentru că vor ceva şi ştim foarte bine ce vor. Vor să iasă undeva cu marfa lor. Cred că este de înţeles. Dar şi noi vrem ca Delta Dunării să fie protejată. Calea pentru asta este cea diplomată şi cu experţi.

Ministerul Transporturilor ştie din octombrie. Noi le-am dat un acord provizoriu până când lucrările se clarifică. Nu e nimic nou aici. Cei care au încercat să facă o mare problemă din asta nu cred că au înţeles miza şi nici nu mi se pare că preocuparea pentru Deltă este preocuparea numărul 1 pentru ei".

Când ați fost înștiințat ce lucrări se fac?

"Despre lucrări voi fi înștiințat atunci cand îmi confirma experții ce anume lucrări se fac. Așa ca se fac lucruri știm, știe si Ministerul Transporturilor cam din octombrie , deci nu este nicio noutate, ei ne-au anunțat oficial ca vor sa sa faca lucrări de dragare de întreținere si ca vor sa folosească canalul pentru a-si exporta marfa si noi e-am dat un acord provizoriu pana cand lucrarile se clarifica si aceasta chestiune a fost comunicata si Comisiei Europene. Nu e absolut nimic nou aici. Cei care au încercat să facă o mare problemă din asta nu cred că au înţeles miza acestei perioade şi nici nu mi se pare că preocuparea pentru Delta e preocuparea numărul 1 pentru ei", a spus Klaus Iohannis.

Când putem stopa lucrările, pentru ca oficiali din Ucraina au spus ca s-au făcut lucrări majore?

"Asta o sa ne confirme experții după ce se clarifica ce este acolo", spus Klaus Iohannis.

De ce nu s-au purtat discuții înainte?

"Asta este o întrebare bună pe care vă rog să o puneți celor care au ieșit cu problema", a spus Klaus Iohannis.

În spațiul public au avut loc tot felul de discuții, sunteți îngrijorat ca in sânul societății românești ar scădea sprijinul pentru Ucraina?

Cu cât dureaza războiul mai mult cu atat mai mulți oameni vor cauta alte subiecte, va aparea asa numita obiseala. Ea este contra productiva pentru ca razboiale nu se castiga de la sine. Războaiele se castiga luptând si primind sprijin. este bine , corect si oportun ca ca Ucraina sa fie sprijinită, dar sunt si alte preocupări politice. Cum noi ne apropiem de alegeri , ai noștri fug dupa notorietate si după teme interesante. 

Nu am dat un avertisment politicienilor noştri, ci le-am făcut o recomandare să se ocupe de alte teme, până ne clarificăm ce se intampla acolo. E important să păstrăm sprijinul populaţiei pentru ce face România, adică pentru sprijinul pentru Ucraina, pentru întărirea Flancului Estic, pentru inatrirea NATO, pentru a ne păstra valorile noastre. Dar noi ştim că există oameni care vor să abordeze altfel chestiunea. Nu mi se pare oportun pentru România. Se exagerează prea mult cu aceste chestiuni care duc la o tensionare a relaţiilor bilaterale, atunci pot fi găsiţi şi la noi şi în Ucraina unii mulţumiţi şi unii nemulţumiţi, dar vă asigur că vor fi şi care se bucură în Moscova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel