Klaus Iohannis, demisie pentru președinția Consiliului European? Bogdan Teodorescu: Lucrurile erau aranjate. Nu este cel mai fericit moment pentru PNL
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Inquam Photos / Daniel Stoenciu
Inquam Photos / Daniel Stoenciu
Bogdan Teodorescu,  specialist în comunicare, a vorbit despre scenariul ca președintele Klaus Iohannis să își dea demisia pentru președinția Consiliului European, urmând ca președintele interimar sa fie Nicolae Ciucă.

"Părea, până acum două-trei zile, destul de clar că numele ales este Mario Draghi şi lucrurile erau aranjate ca, nu cumva, în zona lui Viktor Orban să pice şi această oportunitate de a fi interimarul funcţiei respective datorită plecării titularului la alegerile parlamentare. Mai era vehiculat şi numele lui Pedro Sanchez. Existau mai multe variante de luat în calcul.

Acum, povestea lui Iohannis care ar putea prelua o funcție europeană la finalul mandatului de preşedinte al României este o poveste veche  S-a vorbit despre măcar trei poziții - şef NATO, aceasta, Națiunile Unite, s-a vorbit şi de ministru de Externe al Europei, pe poziţia lui Borell.

Ori, în acest context, probabil că s-a repus în discuţie tema anterioară a carierei externe a lui Klaus Iohannis cu nişte argumente. El, fiind pe o listă scurtă, poate fi pe acolo, dar, cel puţin în acest moment, aparența înclină mai degrabă spre liderul politic italian, spre Draghi, mai mult decât spre Iohannis. Asta este prima interpretare.

"Nu este cel mai fericit moment pentru PNL"

A doua, referitor la consecinţele din ţară.... Este un moment interesant pentru liberali acest an, numai că nu este cel mai fericit moment pentru ei. Domnul Ciucă, în postură de preşedinte interimar, are nişte limitări în mişcare într-o perioadă în care ar trebui să fie nelimitat, că totuşi intrarea lui în campanie directă pentru locale, parlamentare, prezidențiale ar presupune o libertate de expresie şi de deplasare care-i sunt uşor restrânse pentru o funcţie de acest tip, chiar dacă e interimară, chiar dacă este pe termen scurt. Domnul Ciucă, fiind militar, destul de sigur va fi în interiorul regulii, nu o va forţa. Ceea ce pentru PNL nu ar fi cea mai bună treabă dacă el rămâne candidatul în exercițiu.

"Este destul de complicat să mai ai o relație cu președintele în exercițiu"

Pe de altă parte, apare o altă problemă - după cum ştiţi, zvonurile sunt foarte concludente în această direcție. În PNL, exista o camarilă, o zonă care ar dori să îl cam debarce pe domnul Ciucă după alegerile europarlamentare, în condițiile unui rezultat sub 20% sau pe locul trei după AUR, sau alte criterii pe care nu le ştim. Ori, dacă ei îl debarcă şi el ajunge președintele ţării, este destul de complicat să mai ai o relație cu președintele în exercițiu.

Este o temă de speculat, dar de speculat uşor depărtată de adevăratele probleme pe care le are România - unde se va duce domnul Iohannis în luna iunie, dacă va rămâne la Cotroceni sau va merge spre Bruxelles", a spus Bogdan Teodorescu, în emisiunea "Ce se întâmplă", cu Răzvan Dumitrescu.

Emisiunea integraă, în materialul video de mai jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel