Klaus Iohannis, declarație de presă, ora 17:00. Bogdan Chirieac spune ce ar urma să anunțe președintele. ”Lucrul acesta nu s-a întâmplat degeaba”
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Analistul politic Bogdan Chirieac a spus ce ar putea anunța Klaus Iohannis în declarația de presă de la ora 17:00.

Klaus Iohannis va susţine marţi, la ora 17:00, la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă pe tema NATO, a anunţat astăzi Administraţia Prezidenţială. În acest context, analistul politic Bogdan Chirieac a fost întrebat la Antena 3 CNN ce ar putea anunța președintele României în cadrul acestei declarații de presă la care nu va accepta întrebări din partea presei, conform anunțului.

"Cunoscând secretomania în care este înfășurat președintele Klaus Iohannis, mă aștept să facă o declarație despre NATO, despre noul NATO în România, despre rolul României în NATO, nu despre funcția domniei sale. Aceea, după cum știți, a fost făcută de către ambasadorul României la Bruxelles care a anunțat că onorabilul Palat Cotroceni va da o declarație vizând înscrierea candidaturii în cursa pentru secretarul general al NATO. Deci mă aștept mai degrabă să fie o declarație din aceea de genul pe care a făcut-o la Congresul PPE, o declarație corectă, dar care nu ține nici de foame, nici de sete", a declarat Bogdan Chirieac.

"Au fost mai multe evoluții în Ucraina și am văzut diverse reacții și din partea Federației Ruse, multe evoluții diplomatice, și la nivelul Republicii Moldova, practic este o problemă de securitate regională, asta cu siguranță. Ne așteptăm la un anunț important pe această temă?", l-a întrebat Berta Popescu.

Bogdan Chirieac: Candidatura la o funcție unde nu ai nicio șansă - asta te marchează definitiv ca om politic 

"Orice anunț vizavi de NATO atunci când avem război la graniță poate fi considerat important, dar nu va fi spectaculos, iar faptul că nu preia întrebări ne arată că nu vrea să fie chestionat în legătură cu funcția de secretar general al NATO. Bine ar fi să anunțe că și-a depus candidatura și că are și sprijinul la 20 de state, dar mă îndoiesc că domnul președinte Klaus Iohannis ar face așa ceva.

Înțeleg că este o acțiune diplomatică demarată cu mai multă vreme în urmă, ea are niște consecințe majore căci s-au mutat alegerile prezidențiale, ceea ce nu s-a întâmplat în istorie post-decembristă a României, s-au mutat din decembrie în septembrie, lucrul acesta nu s-a întâmplat degeaba.

Poate fi vorba despre Germania care inițial a declarat că îl sprijină pe Mark Rutte, s-ar putea ca Germania să îl sprijine pe Klaus Ioahnnis, din motive pe care ni le putem imagina, odată cu schimbarea poziției Germaniei, dacă ea se va petrece, probabil că și alte state din UE își vor schimba poziția, deci cred că este un joc diplomatic special aici. Iarăși, președintele Iohannis, cunoscându-l bine după 10 ani de zile, nu cred că s-ar fi aruncat în această acțiune fără nicio șansă. Adică nu devii ridicol, candidatura la o funcție unde nu ai nicio șansă - asta te marchează definitiv ca om politic și afectează și asupra celor două mandate care nu au fost strălucite", a mai spus Bogdan Chirieac.

VEZI ȘI: Klaus Iohannis: Nu intenționez să-mi scurtez mandatul de președinte

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel