Data publicării:
Klaus Iohannis, decizie istorică referitoare la două bănci internaționale
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legile pentru retragerea României din Banca Internaţională de Cooperare Economică şi din Banca Internaţională de Investiţii, instituţii înfiinţate în anii '60-'70 la Moscova.
- Decret privind promulgarea Legii pentru denunțarea Acordului interguvernamental privind înființarea Băncii Internaționale de Investiții şi a Statutului acesteia, semnate la Moscova la 10 iulie 1970, şi a protocolului său de modificare şi completare (PL-x 369/20.06.2022).
- Decret privind promulgarea Legii pentru denunțarea Convenției privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internaționale de Colaborare Economică, încheiată la Moscova, la 22 octombrie 1963, şi a protocoalelor sale de modificare şi completare (PL-x 368/15.06.2022)”, anunță Administrația Prezidențială.
Pe 25 mai 2022 Guvernul a adoptat două acte normative în baza cărora va face demersurile necesare pentru retragerea României din Banca Internaţională de Cooperare Economică şi din Banca Internaţională de Investiţii, instituţii înfiinţate în anii '60-'70 la Moscova, având Rusia printre ţările acţionare.
"Am decis să ne retragem din cele două bănci rusești, este vorba de Banca Internaţională de Cooperare Economică și Banca Internaţională de Investiţii. Ca atare, prin cele două proiecte asigurăm cadrul legal de retrage și în felul acesta ne respectăm obligațiile asumate în conformitate cu deciziile luate la nivelul Uniunii Europene la adresa Federației Ruse", a declara premierul Nicolae Ciucă.
Proiectul de lege supus aprobării este cel privind denunţarea Convenţiei privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internaţionale de Colaborare Economică, încheiată la Moscova, la 22 octombrie 1963, şi a Protocolului semnat la Moscova, la 18 decembrie 1990, de modificare a Convenţiei privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internaţionale de Cooperare Economică, precum şi a Statutului acestei bănci.
"Guvernul României va transmite notificarea oficială de denunţare a Convenţiei BICE şi de retragere din acţionariatul băncii. Retragerea din acţionariatul BICE se va face în termen de cel puţin 6 luni de la notificare, conform prevederilor art. IX din Convenţia BICE. Se va urmări coordonarea cu Polonia, Cehia, Slovacia şi Bulgaria în scopul asigurării unei ieşiri simultane din BICE şi stabilirii unor modalităţi similare de ieşire, care să asigure o protecţie corespunzătoare a intereselor statelor membre care se retrag", se arată în expunerea de motive a proiectului.
Tarile membre ale BICE sunt Republica Bulgaria, Republica Socialista Vietnam, Mongolia, Republica Polonia, Federația Rusă, România, Republica Slovaca și Republica Cehă.
De asemenea, Guvernul a adoptat şi un proiect de lege pentru denunţarea Acordului interguvernamental privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la Moscova la 10 iulie 1970, şi a Protocolului de modificare a Acordului privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la 10 iulie 1970 la Moscova, deschis spre semnare la 8 mai 2014 la Havana şi semnat de România la 1 iulie 2015 la Moscova. În baza acestui proiect, Guvernul României va întreprinde demersurile necesare pentru retragerea României din Banca Internaţională de Investiţii.
Capitalul subscris este de 2 miliarde euro, din care vărsat 426 milioane euro. Capitalul subscris vărsat de România este de 26 milioane euro, iar cel nevărsat de 50 milioane euro.
Statele membre ale BII sunt Bulgaria, Republica Cuba, Cehia, Ungaria, Mongolia, România, Federaţia Rusă, Slovacia şi Republica Socialistă Vietnam.
Banca Internaţională de Investiţii (IIB) a răscumpărat, în data de 1 noiembrie, obligaţiuni în valoare de 500 de milioane de lei cu un cupon de 3,98% de la o serie de investitori români, aceasta fiind ce mai mare emisiune de obligaţiuni în lei demarată de IIB, informează un comunicat de presă al instituţiei financiare.
"De la relocarea băncii în Europa, România a devenit unul dintre cei mai mari beneficiari ai procesului de alocare a activelor din rândul statelor membre IIB. În contextul unor condiţii economice şi de piaţă fără precedent, instituţia noastră îşi îndeplineşte, la timp şi în totalitate, obligaţiile", a declarat vicepreşedintele comitetului director de la IIB, Imre Laszloczki.
În toamna anului 2019, Banca Internaţională de Investiţii (IIB) a listat la Bursa de Valori de la Bucureşti o emisiune de obligaţiuni care era scadentă pe 1 noiembrie 2022, precizează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News