Klaus Iohannis, convorbire telefonică cu președintele Bulgariei, despre situația din Ucraina
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Klaus Iohannis, convorbire telefonică cu președintele Bulgariei, despre situația din Ucraina / Foto: Facebook Klaus Iohannis
Klaus Iohannis, convorbire telefonică cu președintele Bulgariei, despre situația din Ucraina / Foto: Facebook Klaus Iohannis
Klaus Iohannis a avut o convorbire telefonică cu președintele Bulgariei, despre situația din Ucraina.

Ăreședintele României, Klaus Iohannis, a vorbit la telefon cu președintele Bulgariei, Rumen Radev, despre situația din Ucraina.

"Am avut o conversație foarte bună cu președintele Bulgariei, Rumen Radev, despre situația de securitate extrem de îngrijorătoare din Ucraina și Marea Neagră. România și Bulgaria vor continua să își coordoneze eforturile pentru a oferi sprijin umanitar consistent Ucrainei și refugiaților.", a scris Klaus Iohannis pe contul său de Twitter.

Război Rusia-Ucraina. Ce a discutat Biden cu Iohannis și ceilalți lideri

SUA, Franţa şi alţi aliaţi, printre care şi România, au discutat marţi despre cum să furnizeze garanţii de securitate Ucrainei în timpul şi după războiul cu Rusia, a declarat un oficial din cadrul preşedinţiei franceze citat de Reuters.

Preşedintele american Joe Biden s-a consultat cu aliaţi între care preşedintele francez Emmanuel Macron şi britanic Boris Johnson pe tema ultimelor evoluţii din Ucraina, a anunţat Casa Albă mai devreme. Scopul videoconferinţei a fost "să discutăm sprijinul nostru continuu pentru Ucraina şi eforturile de a trage Rusia la răspundere ca parte a coordonării noastre strânse", a adăugat sursa citată.

Un consilier prezidenţial francez a spus că aliaţii au discutat despre cum să furnizeze Ucrainei garanţii de securitate după război în condiţiile în care nu este membră NATO şi nu beneficiază de mecanismul de apărare automat prevăzut la articolul 5, scrie Agerpres. Aceste garanţii ar arăta mai mult ca o clauză de apărare pe care UE o are în prezent între membrii săi, a spus oficialul francez, decât ca mecanismul de apărare de la articolul 5 al tratatului fondator al NATO. Aliaţii au discutat, de asemenea, despre necesitatea de a convinge state non-UE şi non-G7 să trateze războiul din Ucraina ca pe o problemă care priveşte pacea mondială şi nu numai Europa, a mai spus oficialul francez.

"Am avut astăzi o nouă rundă de consultări cu Președintele SUA, Joe Biden, și cu lideri aliați și parteneri despre evoluțiile umanitare dramatice din Ucraina și reluarea ofensivei militare de către Federația Rusă. Am condamnat cu fermitate crimele comise de trupele ruse împotriva civililor și continuarea bombardamentelor asupra țintelor civile. Curtea Penală Internațională are întregul nostru sprijin pentru a investiga, a judeca și condamna pe cei responsabili de crimele comise. Actuala situație gravă de securitate demonstrează necesitatea consolidării coerente și unitare a posturii de descurajare și apărare a NATO în regiune. Totodată, este nevoie de acțiuni hotărâte și coordonate pentru eliminarea dependenței energetice de Rusia, sancțiunile dovedindu-se un instrument eficient. România susține aceste sancțiuni consistente adoptate la nivel european și va menține coordonarea pentru noi măsuri.", a scris Klaus Iohannis ieri pe pagina sa de Facebook. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel