Data actualizării:
Data publicării:

Klaus Iohannis cere REEXAMINAREA unei legi: Incompletă și neclară

Autor: Diana Popescu | Categorie: Politica
WhatsApp

Preşedintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului reexaminarea legii prin care agentul guvernamental pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, precum şi pentru Curtea de Justiţie a Asociaţiei Europene a Liberului Schimb este numit şi eliberat din funcţie de ministrul delegat pentru afaceri europene, şeful statului motivând că actul normativ este incomplet şi neclar. 

Legea prevede aprobarea cu modificări a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 11/2017 privind organizarea şi funcţionarea Agentului guvernamental pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, precum şi pentru Curtea de Justiţie a Asociaţiei Europene a Liberului Schimb. Potrivit acestei reglementări, agentul guvernamental este numit şi eliberat din funcţie la propunerea ministrului delegat pentru afaceri europene şi este trecut doar în directa coordonare a acestuia. 

"În raport de rolul şi funcţiile Ministerului Afacerilor Externe, considerăm că soluţia legislativă prin care s-a optat pentru plasarea ministrului de resort în afara raportului instituţional cu agentul guvernamental este de natură să afecteze coerenţa activităţilor de realizare a poziţiilor naţionale şi de reprezentare a României în faţa instituţiilor Uniunii Europene, potrivit Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene, precum şi în faţa Curţii de Justiţie a Asociaţiei Europene a Liberului Schimb", se arată în cererea de reexaminare transmisă, luni, preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. 

Şeful statului menţionează că, în prezent, ministrul delegat pentru afaceri europene funcţionează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi are atribuţii în organizarea şi coordonarea la nivel naţional a domeniului afacerilor europene, însă subliniază că, indiferent de formula guvernamentală aleasă, politica externă a statului român - inclusiv aspectele ce vizează îndeplinirea sarcinilor care revin României în calitate de stat membru al Uniunii Europene - aparţine Ministerului Afacerilor Externe. 

"În îndeplinirea funcţiilor sale, acest minister exercită, în numele Guvernului României, prerogativele de agent guvernamental în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, a Tribunalului Uniunii Europene, a celorlalte instituţii ale Uniunii Europene, în faţa Curţii de Justiţie a Asociaţiei Europene a Liberului Schimb", se precizează în reexaminare. 

Preşedintele Iohannis semnalează că, în varianta anterioară a legii, agentul guvernamental era numit la propunerea ministrului Afacerilor Externe şi direct subordonat acestuia. 

"Considerăm că acest raport de subordonare era compatibil cu competenţele Ministerului Afacerilor Externe şi contribuia la conturarea regimului juridic al instituţiei agentului guvernamental", se subliniază în cererea de reexaminare. 

Incompletă și neclară

Potrivit lui Iohannis, noua reglementare este de natură să conducă la disfuncţionalităţi în aplicare, în contextul mai cuprinzător al funcţiilor şi prerogativelor Ministerului Afacerilor Externe. 

"În acest context, în absenţa unei menţiuni exprese care să stabilească raporturile funcţionale ale agentului guvernamental cu ministrul afacerilor externe, considerăm că legea transmisă la promulgare este incompletă şi neclară. În opinia noastră, legiuitorul trebuie să asigure un cadru normativ clar şi predictibil în ceea ce priveşte funcţionarea agentului guvernamental. Prin prisma atribuţiilor sale de asigurare a compatibilizării legislaţiei naţionale cu dreptul Uniunii Europene şi de stabilire a poziţiilor naţionale este, cu atât mai necesară, definirea clară a raporturilor acestuia cu ministrul afacerilor externe", explică şeful statului. 

De asemenea, se arată că prin OUG 11/2017 se prevede expres că Ministerul Afacerilor Externe exercită, în numele Guvernului României, prerogativele de agent guvernamental pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi pentru Curtea de Justiţie a Asociaţiei Europene a Liberului Schimb, iar în actuala structură a Executivului nu există un minister al afacerilor europene, motiv pentru care pentru realizarea atribuţiilor de agent guvernamental se impune reanalizarea cadrului normativ aplicabil acestuia, în acord cu rolul şi prerogativele ministrului Afacerilor Externe. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel