Data actualizării:
Data publicării:

Klaus Iohannis, aplaudat la secția de vot

Autor: Cătălina Burghelea | Categorie: Arhiva
WhatsApp
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a prezentat duminică dimineață la Liceul Teoretic „Jean Monnet” din București pentru a vota la alegerile europarlamentare și referendumul pe justiție. 

La ieșirea din secția de votare, Klaus Iohannis a fost aplaudat de oamenii care așteptau, la rândul lor, să voteze. 

Veniți la vot. Astăzi decideți pentru următoarele luni, ani. Suntem la primele alegeri dintr-un ciclu mai lung și astăzi puteți să începeți să schimbați România. Am votat și în campania electorală am constatat că am avut mai multe inițiative de mobilizare la vot decât altă dată. Țin în secția de votare să mulțumesc pentru cei care au inițiat campanii pentru îndemnul la vot. Veniți, dragi români, la vot. Nu lăsați pe alții să decidă în locul vostru, a declarat Klaus Iohannis.

26 mai, alegeri europarlamentare şi referendum în România

 

Duminică, 26 mai, are loc scrutinul prin care românii îşi vor alege reprezentanţii din Parlamentul European pentru următoarea legislatură. Totodată, românii sunt chemaţi de către preşedintele Klaus Iohannis să îşi exprime voinţa aspra celor după întrebări lansate de către acesta la referendum. Cele două întrebări sunt: 

1. "Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?"

2. "Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?"

 

Cine şi pentru ce votează la europarlamentare? 



Peste 400 de milioane de persoane din cele 28 de state membre vor putea vota în perioada 23-26 mai, inclusiv aproape 50 de milioane de cetăţeni britanici a căror ţară urma să părăsească blocul comunitar în martie acest an. Voturile lor pentru 73 de eurodeputaţi, care în câteva săptămâni ar putea să fie nevoiţi să renunţe la mandate, a dat peste cap anumite calcule după ce în luna aprilie a fost convenită o amânare a Brexitului

Prin reprezentare proporţională, cetăţenii UE vor alege 751 de membri ai Parlamentului European, care îşi va împărţi activitatea între Bruxelles şi Strasbourg. De la Luxemburg, Malta şi Cipru, cu câte şase mandate de europarlamentar fiecare, la Germania, cu 96 de mandate, timp de cinci ani membrii Parlamentului European vor adopta legislaţia propusă de Comisia Europeană, care face obiectul aprobării de guvernele statelor membre, reprezentate în Consiliul UE. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel