Klaus Iohannis a semnat decretele de numire a procuroarei Mihaiela Moraru-Iorga (DNA) și a procurorului Iulian-Remus Popa (PÎCCJ)
Klaus Iohannis a semnat decretele de numire a procurorului-șef la DNA și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Președintele Klaus Iohannis a semnat, astăzi, două decrete prin care a numit-o pe procuroarea Mihaiela Moraru-Iorga în funcţia de procuror-șef al Secției de combatere a corupției din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), pe o perioadă de 3 ani și pe procurorul Iulian-Remus Popa în funcția de procuror-șef al Secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), tot pe o durată de 3 ani, a transmis Administrația Prezidențială.
Alina Gorghiu, ministrul al Justiției, a transmis, joi, președintelui Klaus Iohannis propunerile de numire a procuroarei Mihaiela Moraru-Iorga în funcția de procuror-șef al Secției de combatere a corupției în cadrul DNA și a procurorului Iulian-Remus Popa în funcția de procuror-șef al Secției de urmărire penală în cadrul PÎCCJ, potrivit unui comunicat al Ministerului, citat de news.ro.
CSM a dat avize negative
Potrivit sursei menționate, secția pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a emis avize negative pentru cei doi.
Cu privire la propunerile de numire în funcții de conducere a doamnei procuror Mihaiela Moraru-Iorga și a domnului procuror Remus-Iulian Popa, Secția de procurori a emis avize negative. În aplicarea art. 148, alin. (2) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, la data de 10.01.2024 la sediul Ministerului Justiției s-a desfășurat un nou interviu cu cei doi candidați, în cadrul căruia au fost avute în vedere și aspectele reținute în avizele Consiliului Superior al Magistraturii.
După finalizarea interviului, au avut loc consultări extinse privind modul în care fiecare dintre candidați și-a susținut candidatura, în considerarea rolului membrilor comisiei de a o sprijini pe ministra justiției în desfășurarea acestuia, mai spune sursa menționată.
”Doamna procuror MORARU-IORGA Mihaiela are o solidă experienţă profesională, este specializată în combaterea infracțiunilor de corupție, cu activitate îndelungată în cadrul Direcției Naționale Anticorupție.
Proiectul său de management este compatibil cu viziunea de dezvoltare şi cu liniile de acțiune instituţională ale procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, oferind elemente de instrumentar managerial apte sa asigure atingerea obiectivelor generale asumate și, în special, consolidarea luptei împotriva corupției.
Domnul procuror POPA Remus-Iulian este un procuror cu o experiență multilaterală și recunoscută în mediul profesional din care provine, îmbină complementar pregătirea profesională și cunoștințele de management judiciar, conștientizând necesitatea adaptării Secției la continua evoluție a infracționalității, importanța recuperării produsului infracțional, a digitalizării și cooperării interinstituționale.
Ambii procurori dețin calitățile profesionale și personale apte să contribuie la eficientizarea activității structurilor de parchet pentru a căror conducere au candidat, lucru confirmat și prin consultarea avută, înainte de trimiterea acestor propuneri, cu procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiției și cu procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție”, se mai arată în comunicatul de presă al Ministerului Justiției.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News