Kim Yong Ju, fratele fondatorului Coreii de Nord, a murit
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Kim Yong Ju, fratele fondatorului Coreii de Nord, a murit  / Foto: Pixabay
Kim Yong Ju, fratele fondatorului Coreii de Nord, a murit / Foto: Pixabay
Kim Yong Ju, fratele fondatorului Coreii de Nord, a murit.

Kim Yong Ju, fratele mai mic al fondatorului Coreii de Nord, Kim Il Sung, a încetat din viaţă la vârsta de 101 ani, au informat miercuri mass media nord-coreene, scrie Sky News. Kim Yong Yu a fost considerat a fi a doua cea mai puternică figură a țării înainte ca nepotul său Kim Jong Il să devină conducător în 1994.

Presa de stat nord-coreeană nu a raportat exact când a murit acesta. Potrivit Ministerului Unificării din Seul, el s-a născut în 1920, ceea ce înseamnă că  probabil  avea fie 100, fie 101 de ani la momentul morții sale.

Kim Jong Un a trimis o coroana



Kim Jong Un, nepotul lui Kim Il Sung, și-a exprimat „profunde condoleanțe” pentru deces și a trimis o coroană de condoleanțe, a informat agenția oficială de presă centrală coreeană.

Raportul agenției spune: „Kim Yong Ju s-a străduit cu devotament să pună în aplicare liniile și politicile Partidului (muncitorilor) și a contribuit la accelerarea construcției socialiste și la dezvoltarea sistemului social de stat în stil coreean, în timp ce lucra la posturi importante  ale partidului și statului timp de mulți ani".

Cine a fost Kim Yong Ju

Trei generații din familia Kim au condus Coreea de Nord de când Kim Il Sung a înființat țara în 1948. Când Kim Il Sung a murit în 1994, fiul său cel mare, Kim Jong Il, a moștenit puterea. În timpul guvernării lui Kim Il Sung, mulți experți externi l-au considerat pe Kim Yong Ju drept al doilea cel mai puternic oficial din Nord sau chiar moștenitorul fratelui său.

El a ocupat o serie de posturi de top, cum ar fi director al departamentului de organizare și îndrumare și membru al Biroului Politic, ambele în cadrul Partidului Muncitorilor de guvernământ. În 1972, el a reprezentat Coreea de Nord în semnarea unui acord de pace de referință cu Coreea de Sud, primul comunicat comun major al rivalilor privind unificarea.

Kim Yong Ju a dispărut treptat de pe scena politică după ce Kim Jong Il a preluat postul său de director al departamentului Partidului Muncitorilor în 1973, o mișcare văzută de străini ca un pas cheie în calea succesului lui Kim Il Sung. Poziția lui Kim Jong Il ca succesor a fost făcută publică la un congres al partidului în 1980.

După aproape două decenii de izolare, Kim Yong Ju a fost numit vicepreședinte și și-a recâștigat calitatea de membru al Politburo în 1993. Numirea a venit după ce Kim Jong Il și-a asigurat statutul de următor lider, iar experții au spus că Kim Yong Ju nu deținea o putere substanțială în afacerile cheie ale statului. Ulterior, a fost vicepreședinte de onoare al comitetului permanent al Adunării Supreme a Poporului.

Înainte de raportul de miercuri despre moartea sa, ultima sa activitate publică cunoscută a fost în 2015, când televiziunea de stat l-a arătat înclinându-se în fața portretelor lui Kim Il Sung și Kim Jong Il după ce a votat în timpul alegerilor locale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel