Kim Jong-un un fel de Nicu Ceauşescu. Vezi cine este viitorul lider nord-coreean
La mai puţin de 30 de ani, enigmaticul Kim Jong-un, cel mai tânăr dintre fiii fostului lider nord-coreean Kim Jong-il, accede la conducerea singurei dinastii comuniste din lume, dotată cu arma nucleară, fără a lăsa nimic să se afle despre personalitatea sau intenţiile sale.
Luni, cel a cărui imagine de adult nu era cunoscută de nimeni până acum un an, a fost desemnat să asigure succesiunea tatălui său, la câteva minute după anunţul decesului acestuia.
"Toţi membrii Partidului (Muncitorilor-n.r.), militarii şi publicul trebuie să respecte fidel autoritatea camaradului Kim Jong-un şi să protejeze şi să consolideze frontul unit al partidului, armatei şi publicului", a cerut agenţia oficială nord-coreeană KCNA.
Dar restul lumii nu ştie decât foarte puţine despre cel mai tânăr dintre fiii lui Kim Jong-il.
Abia în septembrie 2010, Phenianul a publicat pentru prima dată imagini recente ale tânărului, realizate alături de tatăl său, în compania altor demnitari.
Singura fotografie cunoscută anterior data de peste zece ani. Aceasta anunţa, potrivit analiştilor, accelerarea procesului de succesiune dinastică, la câteva zile după ce Kim Jong-un a ajuns în funcţii înalte din Partidul Muncitorilor din Coreea.
Cu puţin înainte, în pofida vârstei sale foarte fragede, el a fost numit general cu patru stele.
Conform serviciilor de informaţii sud-coreene, tânărul care ar fi fost născut de cea de-a treia soţie a lui Kim Jong-il, o dansatoare de origine japoneză decedată din cauza cancerului, a fost format în instituţii elveţiene, unde a devenit un mare amator de baschet.
Într-un regim în care cultul personalităţii a fost dus la paroxism, aparatul de propagandă pregătise deja ascensiunea acestuia, fiind desemnat încă de anul trecut cu titlul "tânăr căpitan" sau "tânăr general".
Kenji Fujimoto, bucătar şef japonez mult timp în serviciul lui Kim Jong-il la Phenian, l-a descris ca "făcut din acelaşi aluat ca tatăl său, exact portretul său, în ceea ce priveşte faţa, corpolenţa şi personalitatea".
Aceste elemente l-ar fi făcut preferatul tatălui său, în defavoarea fraţilor săi mai mari Kim Jong-nam şi Kim Jong-chul.
Kim Jong-un nu era citat iniţial de analişti ca fiind cel mai bine plasat în ordinea succesiunii, fratele său cel mai mare Kim Jong-nam fiind considerat mult timp favorit.
Dar acesta ar fi pierdut favorurile tatălui său după expulzarea sa din Japonia, unde a încercat să pătrundă cu un paşaport fals, în 2001.
"Jong-un este cunoscut ca având potenţial pentru a deveni un lider puternic, intransigent. El are personalitatea pentru a asuma responsabilităţi", a apreciat anul trecut Cheong Seong-Chang, specialist pe tema Coreei de Nord la centrul de reflexie Sejong din Seul.
Potrivit unor surse, Kim Jong-il a obţinut sprijinul Beijingului pentru desemnarea fiului său, precum şi garanţii privind supravieţuirea regimului în timpul unei eventuale faze de succesiune.
În septembrie, Kim Jong-un a avut o rară apariţie publică alături de tatăl său, cu ocazia unui marş militar marcând a 63-a aniversare a regimului comunist, potrivit presei oficiale.
Televiziunea nord-coreeană i-a arătat pe cei doi aplaudând de la o tribună de onoare la trecerea unităţilor motorizate, în piaţa mare care poartă numele fondatorului Republicii Populare Democratice Coreea (RPDC), Kim Il-sung, tatăl lui Kim Jong-il şi bunicul noului lider.
Citeşte şi:
Kim Jong-il, liderul nord-coreean a murit – VIDEO
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News