Kim Jong Un a supravegheat exerciții de „simulare a a unui contraatac nuclear”
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supravegheat exerciții care „simulează un contraatac nuclear” – inclusiv tragerea unei rachete balistice care poartă un focos nuclear simulat – potrivit agenției de presă de stat KCNA, în timp ce Coreea de Sud și Statele Unite își desfășurau propriile exerciții militare.

Kim și-a exprimat „satisfacția” în timpul lansărilor din weekend, care au avut loc pentru „a permite unităților relevante să se familiarizeze cu procedurile și procesele de implementare a misiunilor lor tactice de atac nuclear”, a informat luni KCNA, citat de AlJazeera.

Agenția a împărtășit fotografii cu Kim, din nou alături de fiica sa, în timp ce se lansau rachete. În cadrul exercițiilor, o rachetă balistică echipată cu un focos nuclear simulat a zburat 800 km (497 mile) înainte de a lovi o țintă la o altitudine de 800 m.

„Forța nucleară a RPDC va descuraja, controla și gestiona cu putere mișcările și provocările nesăbuite ale inamicului cu marea sa pregătire pentru război și își va îndeplini misiunea importantă fără ezitare în cazul oricărei situații nedorite”, a spus Kim.

Exercițiile au fost a patra demonstrație de forță de la Phenian într-o săptămână și au venit în timp ce Coreea de Sud și SUA și-au desfășurat propriile manevre militare - cunoscute sub numele de Freedom Shield - pe care Coreea de Nord le vede ca un antrenament pentru o viitoare invazie.

Duminică, cele două țări aliate au organizat exerciții aeriene și maritime care au implicat bombardiere strategice americane B-1B, iar marinele și corpurile maritime ale acestora urmează să înceapă azi exerciții amfibii la scară largă. Exercițiile, cele mai mari din ultimii cinci ani, vor continua timp de două săptămâni, până pe 3 aprilie.

Luna trecută, SUA și Coreea de Sud au organizat exerciții de masă care simulează atacul nuclear al Coreei de Nord pe fondul dorinței președintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol de a avea mai multă încredere în capacitatea de descurajare a SUA.

Acest lucru transformă peninsula coreeană într-un „punct de aprindere cu potențial mai mare pentru un război nuclear”, a declarat Lim Eul-chul, profesor la Institutul de Studii din Orientul Îndepărtat al Universității Kyungnam, pentru agenția de presă AFP.

„Pe măsură ce intensitatea exercițiilor dintre Coreea de Sud și SUA crește, crește posibilitatea unor situații neprevăzute și, ca urmare, pot apărea ciocniri fizice reciproce”, a spus el.

În plus, Coreea de Sud și Japonia au luat măsuri pentru a stimula cooperarea în materie de securitate pe fondul testelor de arme nord-coreene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel