UPDATE. Kievul acuză retailerul Auchan că face jocul Rusiei. Kuleba: a devenit o 'armă deplină a agresiunii'/ Auchan răspunde: Respingem categoric acuzaţiile
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Dmitro Kuleba acuză corporația franceză Auchan că face jocul Kremlinului, în contextul invaziei generate de Vladimir Putin.  

UPDATE: 

Auchan Retail, care gestionează activitatea de distribuţie a grupului francez, a respins 'categoric' vineri, într-un comunicat, acuzaţiile că a contribuit la efortul de război rus în Ucraina, ca reacţie la o anchetă din Le Monde apărută în cursul zilei, relatează AFP.

Conform unor documente obţinute de cotidianul francez, de site-ul de investigaţii The Insider şi de ONG-ul Bellingcat, în cadrul filialei locale a Auchan din Rusia a fost organizată o colectă de produse destinate armatei lui Vladimir Putin în martie 2022.

'Auchan Retail dezminte categoric faptele relatate în anchetă şi interpretarea lor', a transmis distribuitorul alimentar. Aceste acuzaţii 'nu sunt în niciun fel coroborate cu realitatea verificărilor (noastre) interne care confirmă, în schimb, respectarea strictă a reglementărilor în vigoare', a mai reacţionat Auchan Retail.

Compania 'reafirmă astfel că magazinele rămase deschise în Rusia sunt acolo pentru a permite populaţiei ruse (aşa cum se întâmplă şi în Ucraina cu populaţia ucraineană) să se hrănească şi că ele nu oferă niciun ajutor voluntar şi activ niciunei aprovizionări a altor categorii de consumatori decât populaţia civilă rusă', a mai justificat grupul.

Distribuitorul francez şi-a continuat activitatea în Rusia după declanşarea războiului din Ucraina, spre deosebire de numeroase alte grupuri.

Știre inițială

Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba a acuzat vineri compania Auchan că a devenit 'armă deplină a agresiunii ruse' după publicarea unei anchete jurnalistice care acuză distribuitorul alimentar francez că a contribuit la efortul de război al Moscovei, relatează AFP.

'Auchan s-a transformat într-o armă deplină a agresiunii ruse. Intenţionez să discut despre asta cu omologul meu francez' Catherine Colonna, a scris Kuleba pe Twitter, el făcând apel încă de anul trecut la boicotarea acestui grup din cauză că nu s-a retras din Rusia după începerea invaziei.

Conform unei anchete publicate de cotidianul francez Le Monde în colaborare cu site-ul de investigaţii The Insider şi ONG-ul Bellingcat, în cadrul filialei locale a Auchan din Rusia a fost organizată o colectă de produse destinate armatei ruse, în valoare totală de două milioane de ruble (circa 25.000 de euro).

Ancheta citează o sursă anonimă care a declarat că acest transport ar fi fost oferit gratuit de către Auchan.

Conducerea Auchan s-a declarat 'extrem de surprinsă' de investigaţie, subliniind că 'singurele elemente oferite datează din martie 2022', la câteva săptămâni după declanşarea conflictului, şi că, în acest caz, 'interlocutorii care au lansat comanda erau interlocutori obişnuiţi, care au mai plasat comenzi la noi şi anterior'.

'Nu finanţăm şi nu participăm voluntar şi activ la nicio colectă destinată forţelor ruse', a adăugat grupul.

Filiala ucraineană a Auchan a publicat la rândul său un mesaj pe Facebook prin care se declară 'şocată' de aceste acuzaţii şi a contactat conducerea franceză pentru a primi clarificări.

În ceea ce o priveşte, 'Auchan Ucraina le-a furnizat ucrainenilor o asistenţă de peste 60 de milioane de grivne', adică 1,5 milioane de euro, de la începutul războiului, a precizat filiala într-un mesaj pentru AFP.

Compania Auchan activează de mult timp în Ucraina şi Rusia, unde realiza, înainte de război, o zecime din vânzările sale totale, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel