Data publicării:
Kievul acuză marile companii financiare americane și europene de ”crime de război”
Guvernul de la Kiev a acuzat un grup dintre cele mai puternice instituții financiare din lume de ”crime de război” pentru sprijinul acordat Moscovei.
Arătând cu degetul către marile bănci, Oleg Ustenko, consilier economic al președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, a acuzat marile companii financiare americane și europene că ”prelungesc conflictul și suferința” poporului ucrainean, ajutând autoritățile ruse să-și finanțeze exporturile de hidrocarburi și deci să dispună de resurse pentru a realiza invazia Ucrainei, potrivit Europa Today.
Ustenko a menționat în mod special cele patru grupuri financiare care au ajutat, din punctul lui de vedere, Moscova: HSBC, Citigroup, Crédit Agricole și JP Morgan.
Principalele companii de comercializare a mărfurilor - Vitol, Trafigura, Glencore și Gunvor - sunt, de asemenea, inculpate pentru vânzările și achizițiile de petrol rusesc.
Oficial, companiile acuzate de Kiev aplică sancțiuni internaționale la literă. Totuși, este și adevărat că sancțiunile nu împiedică, cel puțin pentru moment, o serie de relații comerciale pe care marile bănci continuă să le aibă cu Rusia.
În acest impas, Ucraina amenință că după război va trage la răspundere companiile vizate în fața Curții Penale Internaționale. Deși această instanță nu are competența de a investiga acțiunile guvernelor și companiilor, poate urmări penal persoane acuzate de ”crime de război”.
Evoluția jurisprudențială s-ar putea întâlni la Kiev. Companiile internaționale, în conformitate cu regulile aprobate în ultimii ani, trebuie să țină cont de fapt de situația drepturilor omului și a respectului pentru mediu în țările cu care își desfășoară activitatea.
Banca franceză BNP Paribas, de exemplu, a intrat în miza justiției de la Paris pentru ”crime împotriva umanității” datorită activităților sale din Sudan în anii 2000. Un precedent care ar putea cântări asupra viitorului marilor bănci.
Citește și:
Zelenski: Ucraina nu este o zonă de graniţă între orci şi elfi, ci un viitor partener pentru 27 de ţări UE
Statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană este o nouă parte din istoria integrării europene a Ucrainei, care are o singură opţiune finală - apartenenţa deplină la UE - a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, într-o înregistrare video comună cu şeful Parlamentului de la Kiev, Ruslan Stefanciuk, şi premierul Denis Şmihal. Zelenski a subliniat că statutul de candidat este o etapă obligatorie prin care a trecut majoritatea ţărilor pentru a adera la UE, informează RADOR.
Punct fără întoarcere. O nouă imagine
Potrivit preşedintelui, acesta este un punct fără întoarcere şi nu doar o nouă denumire sau înştiinţare, ci un nou statut şi o nouă imagine. "Astăzi, se recunoaşte că Ucraina nu este o punte, nu este o pernă între Occident şi Federaţia Rusă, nu este o zonă tampon între Europa şi Asia, nu este o sferă de influenţă, nu este o zonă gri, nu este un teritoriu de tranzit şi nici o graniţă între orci şi elfi. Ucraina este un viitor partener egal pentru cel puţin 27 de ţări UE" - a subliniat Volodimir Zelenski. Totodată, liderul ucrainean a amintit că, pe 28 februarie, atunci când "în mijlocul fortificaţiilor şi printre sacii cu nisip, în pauzele dintre alertele de raid aerian" a fost semnată, în Biroul Preşedintelui, cererea de aderare la UE, mulţi erau sceptici, iar şansele Ucrainei erau considerate iluzorii. Zelenski a adăugat că Ucraina s-a unit şi lumea a văzut trăsătura unică a ucrainenilor: "cu cât nu ne cred mai mult, cu atât ne descurcăm mai bine". Amintim că liderii statelor Uniunii Europene au decis, joi seară, să acorde Ucrainei statutul de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană. O decizie similară a fost luată şi în cazul Republicii Moldova, potrivit agenţiei de presă UKRINFORM.
Aderarea la UE, ca o logodnă
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a comparat obţinerea de către Ucraina a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană cu o logodnă - potrivit unei înregistrări video difuzate vineri, transmite RADOR. "În ceea ce priveşte relaţiile nu politice, ci umane, obţinerea statutului de candidat este ca o logodnă, un pas serios... mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News