Kenyanul Abraham Kiptum, suspendat patru ani pentru dopaj
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp

Kenyanul Abraham Kiptum, fostul deţinător al recordului mondial la semimaraton, a primit o suspendare de patru ani pentru nereguli în paşaportul său biologic, a anunţat Unitatea pentru integritatea atletismului (AIU), citată de AFP.

Această sancţiune este calculată începând din 26 aprilie, data la care Kiptum a fost suspendat provizoriu. AIU a decis totodată să anuleze toate rezultatele obţinute de alergătorul african începând cu 13 octombrie 2018, data la care i-a fost prelevat primul eşantion ale cărui rezultate s-au dovedit anormale.

AIU a explicat, într-un comunicat dat publicităţii luni, că a constatat "anomalii în modulul hematologic al paşaportului biologic al atletului", care ar putea indica "o manipulare sanguină".

"Atletul a negat că ar fi utilizat orice substanţă interzisă sau metodă care ar fi putut provoca anomaliile detectate în paşaportul său biologic", a precizat Unitatea pentru integritatea atletismului.

Abraham Kiptum a doborât recordul lumii la semimaraton în octombrie 2018, la Valencia (Spania), cu timpul de 58 minute şi 18 secunde. Această performanţă, care urmează să fie invalidată pentru că a fost obţinută după data de 13 octombrie 2018, a fost doborâtă anul acesta, pe 15 septembrie, de către compatriotul său Geoffrey Kamworor, cronometrat în 58 minute şi o secundă la semimaratonul de la Copenhaga.

În vârstă de 30 ani, Kiptum a fost suspendat provizoriu cu doar câteva zile înaintea maratonului de la Londra, la care spera să poată îmbunătăţi recordul personal la maraton (2 h 05 min 26 sec, stabilit în 2017 la Amsterdam).
AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel