Kelemen, mesaj răspicat pentru USL: autonomie și limba maghiară, oficială
Data publicării:
Autor: ana
WhatsApp

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a transmis, vineri, guvernanților de la București  care sunt pretinderile etnicilor maghiari, iar celor care "nu înțeleg năzuințele" acestora le-a explicat "răspicat ca să priceapă" că își doresc "autonomia" pentru a decide în libertate în problemele care îi privesc". 

Prezent vineri la manifestările comemorative din Pasul Nyerges, Kelemen Hunor a vorbit în discursul festiv rostit cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, despre semnificația datei de 15 Martie, dar și despre bătălia pentru libertate, pe care comunităţile maghiare din Bazinul Carapatic trebuie să o ducă și în vremurile actuale.

"Pe cei care s-au răsculat împotriva despotismului şi asupririi, pe cei care acum 165 de ani au purtat torţa luptei maghiarilor pentru libertate, îi mâna dorinţa de a pune capăt arbitrariului şi împilării. După 165 de ani, ni-i amintim cu mândrie şi mărturisim că ţelurile lor sunt şi ţelurile noastre, valorile lor sunt şi ale noastre", a spus Kelemen Hunor, citează Mediafax.

Acesta a adăugat că fiecare epocă şi fiecare generaţie a dus "propria luptă pentru libertate" şi că maghiarii de acum sunt obligaţi să continue această tradiţie.

"Am constatat că şi astăzi sunt mulţi aceia care vor să ne ia libertatea, vor să ne îngrădească drepturile, vor să ne facă slugi, pentru că judecă greşit lumea şi, în interiorul ei, soarta omului şi a naţiunii. Ei îşi imaginează greşit că libertatea lor va fi mai multă, dacă a noastră va fi mai puţină! Noi trebuie mai întâi să risipim această convingere greşită şi trebuie să spunem că nimeni, fie el român, slovac, sârb, niciunul dintre popoarele Bazinului Carpatic nu poate fi liber câtă vreme este îngrădită libertatea comunităţilor naţionale maghiare care trăiesc în această regiune. Pentru că libertatea adevărată, reală, există doar atunci când fiecare om este liber şi îşi asumă responsabilitatea libertăţii sale”, a mai afirmat Kelemen Hunor.

Ce "pretind" maghiarii 

Potrivit liderului UDMR, maghiarii își doresc să fie liberi, pentru a trăi împreună cu ceilalţi, cărora le "pretind" respectarea simbolurilor maghiarilor şi să consfiinţească, prin Constituţie, limba maghiară oficială în zonele locuite preponderent de etnici maghiari.

"Mesajul pe care îl transmitem astăzi tuturor este acela că noi nu dorim să fim liberi pentru a lua din libertatea altora. Noi spunem că vrem şi putem să fim liberi împreună. Şi le cerem, le pretindem în modul cel mai hotărât, să nu vrea să ne ia limba, să nu vrea să îngrădească folosirea limbii noastre materne şi vrem să dea şi o recunoaştere oficială limbii maghiare în Transilvania, acolo unde trăieşte comunitatea noastră maghiară, iar acest lucru să apară scris şi în Constituţia ţării. Le cerem să nu vrea să ne priveze de simbolurile noastre naţionale şi comunitare, de steagul secuiesc, de steagul maghiar, pentru că nicio interdicţie, nicio poruncă nu dă rezultate cu noi, pentru că nu permitem, şi vom apăra, vom şti să apărăm tot ceea ce i se cuvine fiecărui om liber, fiecărei naţiuni libere", a declarat Hunor.

În discursul susținut cu ocazia zilei de 15 Martie, președintele UDMR a atins și problema reorganizării administrativ-teritorială, solicitând Executivului "să nu abuzeze de cele 70 de procente ale sale" şi "să nu fărâmiţeze nici Ţinutul Secuiesc, nici Partium-ul", întrucât maghiarii nu vor accepta şi vor "împiedica acest lucru cu toate puterile". "Mesajul pe care îl transmitem de aici este acela că nu cetăţeanul există pentru stat, ca să îi fie supus şi slugă, ci invers - statul trebuie să îl slujească pe cetăţean şi comunitatea noastră naţională. Nu dorim să luăm nimănui nimic, vrem doar să decidem noi-înşine în privinţa moştenirii noastre, în problemele care ne privesc. Celor care nu înţeleg năzuinţele noastre, le spun răspicat, ca să priceapă: asta este autonomia, asta ne dorim noi - să decidem în libertate în problemele care ne privesc", a afirmat Kelemen.

De asemenea, comunităţii maghiare i s-a cerut să nu repete greşeala făcută de revoluţionarii de la 1848, care au luptat unul împotriva celuilalt, ci să fie unită împotriva "adversarilor" care vor să-i îngrădească drepturile.

La manifestările din Pasul Nyerges, unde au fost prezenți aproximativ trei sute de persoane, a mai luat cuvântul și preşedintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, care a afirmat: "Am un mesaj pentru cei aflaţi în fruntea ţării: în cazul în care clasa politică nu poate să rezolve problemele existenţiale ale ţării, atunci noi, prin noi înşine, o să o facem".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel